Z tohto môže byť v Bruseli poriadny vietor. Orbán strávil dva dni stretnutiami s mimoriadne silnými hráčmi

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    “Sme dôstojným partnerom Číny,” zdôraznil premiér, podľa ktorého v budúcnosti bude potrebné prepraviť tovar, investície, kapacity i turistov na veľké vzdialenosti, preto na fórum pozvala Čína krajiny, ktoré majú potenciál ekonomického rastu v nadchádzajúcich dvoch až troch desaťročiach.

    “Skutočnosť, že sme medzi takýmito krajinami, je pre Maďarsko vynikajúcou správou a možnosťou, ktorej sa treba chopiť,” podčiarkol Orbán a dodal, že na jeseň Budapešť pripravuje fórum o spolupráci 16 európskych krajín s Čínou. 

    “Peking hľadá možnosti medzi týmito krajinami, ktoré necháva vzájomne si konkurovať,” konštatoval. Otázkou je, aké programy a finančné krytie ponúknu ekonomiky jednotlivých krajín na spoluprácu. Maďarský ministerský predseda vyjadril presvedčenie, že vyrábať treba nielen pre Západ, ale aj pre Východ. 

    Na dvojdňovej konferencie v Pekingu, ktorá sa začala 14. mája, sa zúčastnili lídri z 29 krajín sveta. Nechýbal ani ruský prezident Vladimir Putin či jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan.

    - Reklama -