Z migrantov budú policajti a nemusia na to mať ani občianstvo. Hlavné je, aby pomáhali s útokmi na utečencov

    0
    Zatýkanie ľudí podozrivých z príprav teroristických útokov v Berlíne (Autor: SITA)
    Od pondelka odštartovala v Bavorsku kampaň, ktorá nie je pre túto spolkovú krajinu Nemecka žiadnou novinkou. Prichádza však v čase, keď Nemci veľmi úzkostlivo sledujú dianie a správy o migrantoch. Tých len vlani do krajiny prišlo viac ako jeden milión stotisíc. Polícia chce niektorých z nich zamestnať, aby pomohli komunikovať s migrantmi v ich rodnom jazyku. 
     
    Pre bavorských policajtov to nebude prvýkrát, čo budú mať kolegov z cudziny. „Naše skúsenosti ukazujú, že zamestnanci s koreňmi v zahraničí sú v prístupe k migrantom úspešnejší,“ uviedol bavorský minister vnútra Joachim Herrmann pre portál Bayerische Rundfunk
     
    Podľa šéfa bavorského rezortu obrany je pre migrantov oveľa jednoduchšie dôverovať ľuďom rovnakého pôvodu, keďže odpadá jazyková bariéra. „Som optimista a mám pocit, že touto cestou vyriešime viac zločinov a zabránime viacerým konfliktom,“ dodal Herrmann. 
     
    Zaradenie migrantov do radov polície bolo v pláne už dlhšie, ale plán urýchlil narastajúci počet útokov na migrantov. Objavilo sa viacero vrážd a úrady pripisujú zodpovednosť za tieto útoky proti migrantom krajne pravicovým radikálom. „Musíme si uvedomiť, že nebude nič zlé na tom, keď budeme mať viac cudzojazyčných kolegov,“ pripomenul bavorský minister vnútra. 
     
    Bavorská polícia prijímala migrantov do svojich radov už od roku 1993 a nikdy neuprednostňovala tých, ktorí majú nemecké občianstvo. Hlavnou podmienkou pre prijatie je splnenie prísnych skúšok. 
     
    Migrantov medzi bavorskými policajtmi nie je veľa. Za uplynulých 23 rokov prijala bavorská polícia medzi seba 159 zamestnancov, ktorí nemajú nemecký pas. Viac ako polovica z nich sú Turci, ktorí tvoria najpočetnejšiu menšinu v Nemecku. Žije ich tam viac ako jeden a pol milióna.  

    Limit na migrantov

    Bavorsko je jednou z najbohatších spolkových krajín Nemecka a zároveň patrí aj k najhlasnejším kritikom politiky Angely Merkelovej, ktorá vlani otvorila dvere vyše miliónu migrantov. Za to si vyslúžila nemalú vlnu kritiky. Šéf CSU Horst Seehofer ešte v januári upozornil kancelárku, že ju bude žalovať, ak nezavedie poriadne hraničné kontroly a ročný limit na prijímanie migrantov. Seehofer požadoval, aby počet migrantov, ktorých Nemecko ročne príjme, neprekročil 200-tisíc
     
    Ročný limit na prijímanie migrantov pritom nie je žiadna novinka z dielne ultrapravičiarov. Podobný systém majú nastavený aj v Kanade či Spojených štátoch, kde si migrantov veľmi úzkostlivo vyberajú podľa ich schopností. Vo výnimočných situáciách, ako sú humanitárne či prírodné katastrofy sa tieto počty navyšujú. Napríklad Kanada ročne príjme 250-tisíc migrantov. 
     
    - Reklama -