Z koalície OĽaNO, NOVA a SaS nič nebude. Kto tomu zabránil?

    0
    Zľava: Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, predseda strany SaS Richard Sulík, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    Kandidátku strany Sloboda a solidarita podľa očakávaní povedie predseda Richard Sulík a súčasťoubudú aj niektorí poslanci OKS. Údajne pôjde o Ondreja Dostála a Františka Šebeja. Do volieb však Sulíkova strana nepôjde spoločne s hnutím NOVA a OĽaNO, čo môže byť riskantné, keďže prieskumy jej dávajú zatiaľ preferencie na hranici zvoliteľnosti. Podľa nedávneho prieskumu agentúry Polis by sa SaS so 4 percentami hlasov do Národnej rady ani nedostala, keby boli voľby teraz.

    O spolupráci SaS, NOVA a OĽaNO sa hovorilo ešte začiatkom tohto roka a predsedovia strán sa spoločne objavili aj na niekoľkých tlačových konferenciách po vypuknutí škandálu okolo nákupu CT-čka pre piešťanskú nemocnicu. Predseda SaS Richard Sulík sa však nevedel rozhodnúť, či sa jeho SaS pridá ku koalícii, ktorú hnutia OĽaNO a NOVA pod vedením Igora Matoviča a Daniela Lipšica uzavreli ešte v lete. Sulík totiž požadoval dohodu na jednom spoločnom volebnom lídrovi.

    Predseda SaS tvrdí, že jeho strana sa zvládne dostať do parlamentu, aj keby išla do volieb sama, aj keď to terajšie prieskumy nenasvedčujú. „Ak by sme išli sami, tak som si istý, že sa tam, dostaneme,“ vyhlásil Sulík v rozhovore pre Aktuálne.sk. Sulík dodal, že ak by sa SaS po voľbáh predsa len stala súčasťou vládnej koalície, vzdal by sa svojho miesta v Európskom parlamente. „Keď bude možnosť, že SaS sa stane súčasťou pravicovej vlády, opustím miesto, ktoré je násobne lepšie finančne dotované a pôjdem robiť to, čo pokladám za nevyhnutné a správne pre Slovensko,“ povedal europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

    - Reklama -