Z Nemecka zazneli veľmi tvrdé slová na adresu moslimov. To tu ešte nebolo

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Najdôležitejšie moslimské organizácie, politici a intelektuáli musia konečne prevziať zodpovednosť a od radikálov sa verejne dištancovať,“ tvrdí 51-ročný expert na Islamský štát, ktorý spoločne so svojimi rodičmi prišiel do Nemecka v roku 1973. Neskôr vyštudoval psychológiu a orientálne štúdiá a nedávno vyšla jeho kniha „Psychológia Islamského štátu“. Kizilhan sa osobne zhováral nielen s páchateľmi, ale aj s desiatkami obetí občianskej vojny v Sýrii.

    Kizilhan súhlasí s názorom redaktora nemeckého magazínu, že moslimskí „potentáti“ často žijú ďaleko od mladých moslimov, ktorí sa najviac podieľajú na teroristických útokoch. „Práve preto považujem za dôležitý prvok imámov v mešitách. A to aj tu v Nemecku. Podľa štatistiky až 40 percent moslimov nikdy nečítalo Korán, prípadne len čiastočne. Sú teda úplne závislí od interpretácie Koránu zo strany imámov. Tí sú teda kľúčoví,“ hovorí.

    „Ak sa pýtate, čo čakám, že moslimovia urobia, tak mám pomerne jednoduchú odpoveď. V islamskom svete fakticky chýba akékoľvek pobúrenie po každom teroristickom útoku. Keď vyjdú v Európe karikatúry proroka Mohameda, moslimovia búrlivo demonštrujú v uliciach a dávajú najavo svoj hlboký nesúhlas. Ale po teroristických útokoch nič také nevidíme. Kde sú tie milióny mladých moslimov, keď niekto v mene ich náboženstva vraždí nevinných ľudí?“ pýta sa.

    „Zaujímalo by ma, prečo nie sú schopní prejaviť ani náznak empatie s obeťami terorizmu. Moslimovia z celého sveta by mali jasne povedať, že v mene ich náboženstva nemožno zabíjať. Islam označujú moslimovia za náboženstvo mieru. Ale to by malo platiť aj pre ostatných ľudí a nielen medzi moslimami. Rád by som to počul od významných profesorov či od imámov. Zatiaľ som to nepočul ani od jedného,“ konštatuje Kizilhan s tým, že viac úsilia čaká aj zo strany moslimských rodičov.

    „Oni hrajú zásadnú rolu. Potrebujú svojim deťom vysvetliť rozdiel medzi osobnou vierou a neprijateľným terorom. Oveľa viac snahy musia prejaviť aj samotní moslimovia. Na sociálnych sieťach musia odmietnuť akékoľvek kroky, ktoré vedú k teroristickým útokom,“ uvádza Kizilhan a dodáva, že islam potrebuje reformu. „V Európe trvalo stáročia, než bola vybudovaná moderná spoločnosť, v ktorej je štát oddelený od náboženstva. Islam žiadnym takýmto vývojom neprešiel.“

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -