Z Francúzska prišla tvrdá reakcia na útok hackerov na Macrona

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Prípad má na starosti Jednotka pre vyšetrovanie podvodov v informačných technológiách (Befti). Útok vyšetruje ako “neoprávnené preniknutie do systému na automatické spracovávanie dát” a “porušenie listového tajomstva”, informoval dnes francúzsky denník Le Figaro.

    Macronovo hnutie v piatok pred polnocou informovalo, že hackeri sa dostali do jeho počítačových sietí a získali odtiaľ niekoľko gigabajtov dát obsahujúcich e-maily a účtovné dokumenty, ktoré zverejnili na sociálnych sieťach. Podľa hnutia ich pri tom zmiešali s nepravými dokumentmi, aby “šírili pochybnosti a dezinformácie”.

    Komisia na kontrolu volebnej kampane pod hrozbou trestného stíhania vyzvala médiá i občanov, aby sa zachovali zodpovedne a hackermi získané dokumenty ďalej nešírili.

    Prezident Francois Hollande prisľúbil, že hackerský útok nezostane bez reakcie.

    O hackerskom útoku Macronov tím informoval štyri minúty pred piatkovou polnocou, počnúc ktorou sa vo Francúzsku začalo predvolebné moratórium pred druhým kolom prezidentských volieb. V tom dnes Francúzi rozhodujú, či sa stane novou hlavou štátu Macron alebo jeho súperka Marine Le Penová.

    - Reklama -