Z Európy sa stala odpaľovacia rampa teroristov pre budúce útoky v USA, varuje bývalý šéf CIA

    0
    Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek v Nemecku (Autor: TASR)
    McLaughlin pred komisiou Snemovne reprezentantov pre armádne záležitosti uviedol, že administratíva Donalda Trumpa musí zabezpečiť posilnenie delenia si spravodajských informácií s európskymi tajnými službami. To je podľa exriaditeľa CIA cesta, ako predísť útokom v USA, na ktoré si džihádisti zakladajú spiace bunky v Európe. 
     
    Nebezpečenstvo predstavujú najmä militanti, ktorí sa vracajú späť do Európy z oblastí bojov v Sýrii a Iraku, kam vyrazili, aby sa pridali na stranu IS. Títo ľudia majú totiž európske pasy a to je podľa McLaughlina veľká hrozba pre Spojené štáty. „Ak máme v Európe teroristov s pasmi, ktoré nevyžadujú rovnakú mieru kontroly ako v prípade iných krajín, existuje riziko, že prídu aj do USA,“ tvrdí bývalý šéf CIA. 
     
    Podľa amerických bezpečnostných zložiek a informácií ministerstva obrany USA sa do Európy už stihlo vrátiť približne 1 900 z celkového počtu 7 000 džihádistov, ktorí zo Západu v uplynulých rokoch odcestovali na Blízky východ, aby tam bojovali po boku islamských militantov. Tento počet má pritom údajne ešte rásť, pretože v Iraku stále pokračujú boje proti IS. 
     
    „Zistili sme, že ak pri porážke IS v Iraku a Sýrii militanti neprídu o život alebo sa nerozptýlia po tamojších regiónoch a vzdajú sa extrémizmu, vrátia sa domov do Európy, kde ďalej slúžia (militantom),“ varoval počas vypočúvania pred komisiou Kongresu ďalší z bývalých šéfov CIA David Petraeus. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
     
    - Reklama -