Xenofóbny hnus. Po sobotňajšom Českom slávikovi nastala mela. Ale nie pre „Goťáka“…

    0
    Ukážka z klipu k skladbe Mešita od kapely Ortel (Autor: ReproFoto: youtube)
    Reakcie na dvojnásobný úspech skupiny, o ktorú sa údajne zaujímajú aj české tajné služby, sa začali objavovať prakticky okamžite. Na webe magazínu Reflex komentoval večer online redaktor Milan Tesař, ktorý v bezprostrednej reakcii utrúsil, „tak to je sila“, ale potom s nadsádzkou glosoval: „Teraz už o skupine Ortel nikto nemôže povedať ani slovo. Aká kontroverzná, kryptofašistická  kapela, keď vystupuje v Štátnej opere v prime time (hlavnom vysielacom čase)?“ A neskôr ešte dodal: „Myslím, že Ortel súvisí s takými populistickými balíkmi, ako je Ringo Čech. Keď sú xenofóbovia a homofóbovia politici, prečo nie aj kapely?“
     
    VIDEO Skladba Mešita od českej kapely Ortel 
     
    Jeho redakčný kolega Jiří X. Doležal potom poznamenal, že ak polícia meria rovnakým metrom, mala by sa teraz o slávika Ortela zaujímať ešte viac, ako o Martina Kanvičku. „Nedávno oslobodili rapera Řezníka s tým, že jeho zámer mlieť Rómov do „uheráku“, je hrubý humor. Nato obvinili Konvičku za mletie moslimov do kostnej múčky. A teraz vyhráva Ortel, interpret piesní vyzývajúcich na nabodávanie na vidly, otvorene znevažujúci proroka Mohameda. Takže, ako sa teraz zachová štátna moc, aby udržala aspoň trochu dojem, že meria všetkým rovnako?“ zaujímalo Doležala.
     
    Bokom, pochopiteľne, nemohol zostať ani hudobný kritik Jan Rejžek. Ten sa angažovanej tvorbe nebráni, napríklad vlani vyhlásil za najlepšiu pieseň roka song o prezidentovi Zemanovi nazvaný Ruský šváb. V prípade skupiny Ortel však sympatie zjavne nezdieľa: „Tento národ má takého Českého slávika, akého si zaslúži,“ napísal najprv.
     
    Neskôr dopísal ešte poznámku: „Čumím, že to nikto z kolegov publicistov po jeho tzv. úspechu na Slávikovi nenapísal, Ortel je grafomanský ksindl, Michal David xenofóbnej spodiny”.
     
    Spoločnú reč s Rejžkem v tejto otázke (napriek mnohým vzájomným trestným oznámeniam) našiel Pavel Novotný. Ten sa stal jednou z najvýraznejších postáv kampane Utečenci vitajte, a umelecký úspech protistrany komentoval lapidárne: „Nacistické p*če (Ortel a jeho fanúšikovia) sú po dnešku zrelé na Velekoncert…“
     
    autor: jav
     
    - Reklama -