Vzdušný útok v Afganistane zničil školu, Spojené štáty zodpovednosť popierajú 

    0
    Afganskí policajti ošetrujú zraneného kolegu počas operácie USA proti militantom (Autor: TASR)

    Traja ľudia vrátane vrátnika školy utrpeli zranenia, informoval hovorca polície Mahfuzulláh Akbarí. Podľa člena provinčnej rady Sajída Assaduláha Sádata približne päť ľudí z okolitých domov zranili letiace úlomky skla. V škole neboli žiadni študenti.

    Zatiaľ nie je jasné, kto je za útok zodpovedný. Afganské zdroje vrátane Akbarího obvinili zo vzdušného úderu USA. Sádat tvrdil, že školu zasiahli omylom, keď sa zrejme snažili trafiť inú školu na predmestí Kundúzu, kde sa mali schádzať bojovníci Talibanu. Hovorca tohto fundamentalistického hnutia Zabihulláh Mudžáhid obvinil z bombardovania školy „lietadlá votrelca“.

    Hovorca amerických síl William Salvin to poprel s tým, že „obvinenia Talibanu z amerických vzdušných úderov na školu v provincii Kundúz sú nepravdivé“. Potvrdil, že americké sily podnikli v noci útoky, ale podľa afganských predstaviteľov hmotné škody v škole spôsobil požiar v kuchyni.

    Salvin ďalej uviedol, že americké útoky sa uskutočnili v oblastiach, kde nie sú civilisti, ale „zničili bojové pozície Talibanu a nastražené improvizované výbušné zariadenia“.

    Americké sily pomáhajú afganským pozemným jednotkám čoraz intenzívnejšou leteckou podporou s cieľom čeliť stupňujúcemu sa povstaniu po celej krajine.

     

    - Reklama -