Výstražný signál pre Európu? Tureckí imigranti svojim hlasovanim šokovali

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podiel zástancov zmien rozširujúcich právomoci tureckého prezidenta dosiahol v Nemecku podľa týchto údajov 63,1 percenta, zatiaľ čo v Rakúsku tvorí tento tábor až 73,5 percenta odovzdaných hlasov. Na území Holandska sa vyslovilo za novú podobu ústavy 71 percent účastníkov referenda.

    Najvyšší podiel hlasov “za” spomedzi európskych komunít Turkov bol zaznamenaný v Belgicku, a to 75,1 percenta. Vo Švajčiarsku však boli zástancovia reformy s 38 percentami v jasnej menšine.

    Predreferendová kampaň v Nemecku a Holandsku viedla k diplomatickým roztržkám s Ankarou po tom, ako členom tureckej vlády neumožnili vystúpiť pred voličmi na území týchto krajín. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Nemcov i Holanďanov z uplatňovania “nacistických metód”.

    Podľa údajov Anadolu hlasovalo za ústavné zmeny 59,2 percenta všetkých oprávnených voličov v zahraničí, zatiaľ čo priamo v Turecku to bolo iba 51,2 percenta.

    Na referende sa mohlo zúčastniť približne 58,2 milióna oprávnených voličov, z toho 2,9 milióna v zahraničí. Turci žijúci v iných krajinách mali možnosť hlasovať v predstihu do minulej nedele.

    - Reklama -