Vyšetrovaniu vzťahov Trumpa a Ruska sa pozrie na zúbok bývalý šéf FBI

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Toto opatrenie, ktoré v Kongrese privítali demokrati aj republikáni, prichádza v čase stupňujúceho sa nátlaku na objasnenie predmetnej otázky a týždeň po Trumpovom prepustení riaditeľa FBI Jamesa Comeyho. Mueller stál na čele Federálneho úradu pre vyšetrovanie v rokoch 2001-13, uvádza britská spravodajská stanica BBC.

    Námestník generálneho prokurátora Rod Rosenstein sa podľa vlastných slov rozhodol vymenovať špeciálneho prokurátora preto, aby mal “americký ľud plnú dôveru vo výsledok” vyšetrovania. “Verejný záujem si vyžaduje, aby sa tejto úlohy zhostila osoba s vysokým stupňom nezávislosti od obvyklej organizačnej štruktúry,” dodal.

    Mueller bude mať právomoc viesť vyšetrovanie s tímom, ktorý si zostaví on sám a bez povinnosti konzultovať priebeh vyšetrovania s ministerstvom spravodlivosti či Bielym domom. Bude mať tiež oprávnenie stíhať akékoľvek zločiny, ktoré budú odhalené počas objasňovania predmetných záležitostí. Moskva dané obvinenia odmieta.

    Trump po oznámení Muellerovho vymenovania ministerstvom spravodlivosti uviedol, že sa teší na rýchle vyriešenie tejto záležitosti. “Ako som už mnoho ráz uviedol, dôkladné vyšetrovanie potvrdí to, čo už vieme – nedošlo k žiadnej spolupráci medzi mojím volebným tímom a akoukoľvek zahraničnou entitou,” tvrdí americký prezident vo vyhlásení.

    Trump mal v stredu pohovor so štyrmi kandidátmi na post riaditeľa FBI. Podľa hovorcu Bieleho domu Seana Spicera boli medzi nimi dočasný šéf FBI Andrew McCabe, bývalý oklahomský guvernér Frank Keating, bývalý senátor za štát Connecticut Joe Lieberman a bývalý vysokopostavený činiteľ FBI Richard McFeely, dopĺňa agentúra Reuters.

    - Reklama -