Vyriešili to tamojší milionári. Švajčiarska dedina si svojsky poradila s imigrantmi

    0
    Utečenci na gréckom pobreží (Autor: SITA)
    Švajčiarska obec Oberwil-Lieli je prvá a jediná v Európe, do ktorej majú migranti doslova zakázané vkročiť. Toto opatrenie si vydupali miestni milionári, ktorých v tejto obci s 2 200 obyvateľmi žije viac než 300. Podľa kritikov je opatrenie rasistické, ale pravicový starosta niečo také odmieta. 
     
    Celkovo prijme alpská krajina 50-tisíc migrantov ročne. Pri prerozdeľovaní migrantov sa Švajčiarsko zaviazalo, že okrem tejto zákonom stanovenej kvóty prijme navyše 3 000 sýrskych rodín, ktoré utekajú pred konfliktom. 
     
    Sýrskych utečencov chce vláda prerozdeľovať do jednotlivých kantónov, aby neboli sústredení na jednom mieste a nevytvorili uzavretú komunitu. Tá by sa potom len ťažko začlenila do švajčiarskej spoločnosti. Preto federálna vláda zaviedla pravidlo, podľa ktorého prideľuje migrantov obciam. Tie, ktoré odmietnu, musia čeliť pokute v hodnote viac ako štvrť milióna eur. 
     
    Zaujímavé je, že obec Oberwil-Lieli nechala o prijatí či neprijatí migrantov obyvateľov hlasovať v referende. Napriek 260-tisíceurovej pokute, ktorá obci teraz hrozí, hlasovalo 52 percent obyvateľov proti prijatiu migrantov. Žiadni utečenci preto do tejto milionárskej obce neprídu. Podľa prerozdelenia malo do obce Oberwil-Lieli prísť len 10 migrantov. 

    Nie sme rasisti 

    Starosta obce odoláva všetkým kritikom a tvrdí, že iba splnil vôľu miestnych ľudí. „Nechceme ich tu, je to jednoduché, pracovali sme celý život a máme krásnu dedinu, ktorú nechceme mať zničenú. Nie sme prispôsobení na prijímanie utečencov, nezapadli by sem,“ uviedol jeden z obyvateľov obce pre portál Daily Mail
     
    Ochrancovia ľudských práv tvrdia, že takýto postup nie je správny, a podľa nich by mali práve bohatšie regióny pomôcť so zvládaním migračnej krízy, ktorá sužuje Európu. „Bohatšie komunity sa musia podeliť o časť zodpovednosti s tými menej majetnými,“ uviedol riaditeľ programu pre utečencov britskej pobočky Amnesty International Steve Symonds pre denník The Independent
     
    Výzvy na spolupatričnosť a obvinenia z rasistického prístupu však pravicový starosta švajčiarskej obce Andreas Glarner odmieta. „Nikto nám nepovedal, či tých desať ľudí príde zo Sýrie alebo ide o ekonomických migrantov z iných krajín. Môžeme poslať peniaze na pomoc, ale ubytovať ich tu (v Európe) vysiela nesprávny signál, pretože prídu ostatní, ktorí budú zase riskovať svoje životy v snahe prekročiť more a dajú zarobiť pašerákom,“ uviedol starosta obce Oberwil-Lieli. 
     
    Len za minulý mesiac prijalo Švajčiarsko takmer 1 800 žiadostí o azyl. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to síce o 400 viac, ale počet migrantov prichádzajúcich do tejto alpskej krajiny sa od vlaňajška spomalil. Za prvý štvrťrok evidujú švajčiarske úrady vyše 8 300 žiadostí o azyl, čo je takmer o polovicu menej ako v posledných troch mesiacoch minulého roka. Vlani požiadalo v osemmiliónovom Švajčiarsku o azyl takmer 40-tisíc ľudí. 
     
    - Reklama -