Vypočúvali ma, akoby som bola fašistka, hovorí scenáristka o filme, ktorý opisuje spolužitie s moslimami

    0
    Režisérka a scenáristka Lucia Klein Svoboda (Autor: TASR)

    Lucia Klein Svoboda je autorkou scenára k filmu Jako v ráji, ktorý opisuje spolužitie s moslimami. Celý projekt vraj vznikal päť rokov, takže nápad na jeho natočenie sa zrodil predtým, než Európska únia začala čeliť masívnej utečeneckej kríze. Vo filme sa odrazil fakt, že stredoeurópske národy majú inú minulosť, a teda aj iný vzťah k multikulturalizmu.

    „Mrzí ma, ako zahraničné médiá označujú krajiny Vyšehradu pre ich vzťah k utečencom za spiatočnícke, neetické – vôbec neberú do úvahy, že máme úplne inú minulosť,“ podotkla herečka a scenáristka. Lenže to ortodoxní zástancovia otvorenej spoločnosti a politickej korektnosti neuznávajú. „Bol by nutne nekorektný z ktoréhokoľvek uhla pohľadu – určite z bruselského. Európska únia má integračný filmový fond, ktorý dáva podporu len scenárom s takzvane pozitívnym prístupom,“ doplnila.

    V Česku s filmom narazila. Keď žiadala o peniaze na vývoj filmu Štátny fond kinematografie, nedostala ich. Nevzdala sa však a skúsila to aj druhýkrát. Tentoraz na samotnú výrobu filmu. „A keď sme žiadali znova, už na výrobu, vypočúvali ma, akoby som bola fašistka. Pritom len ukazujem, že rozdiely medzi kultúrami sú také obrovské, že ich možno prekonať len za cenu obrovských ústupkov, akých je schopná individuálna láska, nie masy,“ zdôraznila scenáristka.

    Po verdikte Štátneho fondu kinematografie začala od podpory projektu ustupovať aj Česká televízia, ktorej údajne v diele chýba silnejší prvok nádeje. Rozhovory s ČT však vraj zatiaľ prebiehajú. Rozhovory navyše prebiehajú na viacerých frontoch.

    „Samozrejme, skúšame to. Máme pozitívne reakcie od jednotlivcov, ale podniky so zahraničnými vlastníkmi nechcú mať s témou nič spoločné. Strach z politickej nekorektnosti nás cenzuruje neviditeľne,“ uzavrela  Lucia Klein Svoboda.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -