Vyplávali ďalší politici-živnostníci. Tentokrát aj zo SaS a Smeru

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Rovnako ako Matovič, ktorý mal aj napriek nezákonnosti takéhoto konania aktívnu živnosť počas toho, ako pôsobil v parlamente, konali či skôr nekonali aj poslanec Eugen Jurzyca (SAS) a Peter Šuca (SMER).

    Na ich pochybenie ich upozornilo až prevalenie Matovičovho prehrešku. Rovnako ako on, aj títo jeho kolegovia zabudli svoju živnosť opätovne pozastaviť po tom, ako sa im automaticky obnovila po uplynutí lehoty troch rokov, na ktorú sa živnosť na Slovensku pozastavuje. Keďže v čase, keď sa im živnosť automaticky obnovila, pôsobili obaja ako poslanci, mali si ju podľa zákona okamžite opätovne pozastaviť. Ani jeden tak však neurobil. Rovnako ako Matovič, aj oni zabudli.

    Šuca si svoje pochybenie uvedomil, až keď parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v júni potrestal Matoviča pokutou polročného poslaneckého platu, teda 12-tisíc eur. Šuca mal v tom čase 16 dní aktívnu živnosť, zatiaľ čo pôsobil v parlamente.

    Eugen Jurzyca si svoj prehrešok všimol až 22. septembra, keď bol opätovne na pretrase Igor Matovič, ktorý mal s nepozastavením živnosti problém už po druhý raz. Ešte v ten deň volal poslanec na živnostenský úrad.

    Pokuta teraz zrejme neminie oboch zábudlivcov. Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) potvrdil, že výbor bude v tejto veci konať. Na rozdiel od Matoviča však ide o prvý prehrešok a odvolávanie tak týmto poslancom na rozdiel od neho nehrozí. 

    - Reklama -