Vykopnú Maďari utečencov z krajiny až do Bruselu? Viktor Orbán má na dosah politický jackpot

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)
    Maďarský premiér Viktor Orbán bol jedným z prvých a najhlasnejších kritikov kvót na prerozdeľovanie migrantov a podľa politického analytika Pétera Tölgyessyho sa mu jeho risk môže vyplatiť. 
     
    V utorkovom rozhovore pre maďarské Info Radio Tölgyessy uviedol, že podľa neho vláda urobila maximum preto, aby čo najviac ľudí hlasovalo proti kvótam, zatiaľ čo opozícia zaspala a „spadla do pasce neschopnosti“. 
     
    Maďarský politický analytik predpokladá, že proti kvótam, navrhovaným Európskou úniou, sa postaví 90 až 97 % voličov, ktorí sa zúčastnia na referende. To nie je záväzné, ale podľa Tölgyessyho, ktorý je zároveň aj ústavný právnik, na referende napriek tomu veľmi záleží. 
     
    Ak sa naplnia predpovede a Maďari skutočne odmietnu kvóty, bude to podľa analytika obrovské politické víťazstvo pre vládnu stranu Fidesz a premiéra Orbána. 

    Politický jackpot

    „Ľavica spadla do pasce neschopnosti a svojou kampaňou, ktorou chcela dosiahnuť, aby bolo referendum neplatné, postavila samú seba do ochromenej pozície. Môžete len ťažko viesť kampaň s tým, že budete tvrdiť, že chcete prijať čo najviac migrantov,“ tvrdí Péter Tölgyessy. 
     
    Maďarský politický analytik v rozhovore pripomenul, že pred osemnástimi mesiacmi vzal Orbán na seba veľké riziko, keď sa postavil proti väčšine Európy a otvorene povedal svoj odmietavý názor na migrantov. Teraz to podľa Tölgyessyho môže znamenať, že premiér a jeho strana vyhrajú „politický jackpot“ práve na téme kvót na migrantov. 
     
    „(Orbán) Môže vyhrať nielen doma, ale môže sa nazývať aj jedným z najsilnejších premiérov v Európe,“ podotkol politický analytik. Odmietanie migrantov na základe povinných kvót diktovaných z Bruselu nie je len politickou agendou Viktora Orbána, ale aj ďalších premiérov vrátane toho slovenského.

    Nie sú osamote 

    Podobne odmietavo ako maďarská vláda sa k otázke prerozdeľovania migrantov z krajín EÚ na základe kvót stavajú aj ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Na nedávnom summite v Bratislave dali predsedovia vlád Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska najavo, že nesúhlasia s kvótami. 
     
    Viktor Orbán sa koncom septembra znova obul do nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a jej politiky otvorených dverí pre migrantov, ktorú už teraz Nemecko začína naplno pociťovať. „Ak necháme túto myšlienku (prijímania migrantov) ďalej vládnuť, zničí to Európu a jej kultúru aj ekonomiku,“ uviedol maďarský premiér. 
     
    Podľa Orbána sa veľké množstvo migrantov nebude chcieť prispôsobiť a integrovať do európskej spoločnosti, čím vznikne akási oddelená spoločnosť. „Nechcem ani pomyslieť na integráciu moslimov v Európe. Najviac, v čo by sme mohli dúfať, je mierumilovné spolužitie jeden vedľa druhého a to sa volá paralelná spoločnosť,“ varoval Orbán. 
     
    - Reklama -