Vyhnite sa vyjednávaniu s Bruselom za každú cenu, varuje Britov muž, ktorý sa odvážil vzoprieť Európskej únii

    0
    Janis Varoufakis, grécky exminister financií (Autor: SITA)
    V rozhovore pre denník the Telegraph grécky exminister financií uviedol, že medzi brexitom a rokovaniami medzi Aténami a Bruselom vidí podobnosti. „Paralelou s brexitom je taktika zdržovania vyjednávaní. Oni vás dajú do poradovníka. Najprv je tu cena za rozvod, ktorá musí byť vyriešená ešte predtým, ako začnú (zástupcovia EÚ) hovoriť o budúcnosti voľného obchodu,“ varoval Varoufakis. 
     
    Podľa niekdajšieho šéfa gréckej štátnej pokladnice by sa Veľká Británia mala poučiť z ťažkostí, ktoré jeho krajina zažila počas vyjednávaní s Bruselom. Vyjednávanie s takzvanou Troikou, teda Medzinárodným menovým fondom, EÚ a Európskou centrálnou bankou, zabralo Varoufakisovi 5 ťažkých mesiacov roku 2015. Počas nich sa podľa vlastných slov naučil rozpoznávať reakcie európskych špičiek. 
     
    Varoufakis, ktorý sa špecializuje na takzvanú teóriu hier, tvrdí, že Londýn sa nesmie nechať Európskou úniou „zajať“ do siete vyjednávaní. „Moja rada pre Theresu Mayovú je vyhnúť sa vyjednávaniu za každú cenu. Ak to neurobí, spadne do pasce ako Alexis Tsipras a skončí sa to kapituláciou,“ líči v rozhovore exminister. 
     
    Tento týždeň nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s rokovaniami o brexite uviedla, že finančné záležitosti medzi EÚ a Britániou musia byť vyriešené ako prvé, kým sa vôbec začne s vyjednávaním. Nechýbala ani výzva, aby bola Británia v tomto smere konštruktívnejšia. 
     
    Podľa Varoufakisa varovania z Nemecka pripomínajú to, čím si prešlo Grécko. „Ak dáte umiernený návrh, budú na vás reagovať prázdnymi pohľadmi a pozerať sa na vás, ako keby ste recitovali švédsku štátnu hymnu. Je to ich spôsob, ako sa vyhnúť odpovedi,“ dodal s tým, že EÚ môže zrazu prerušiť rokovania len preto, aby „preverila fakty“. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -