Vyhlasujeme vojnu oligarchii, hlása nová strana. Vládnuť chce sama

    0
    kauza Gorila (Autor: TASR)

     “Chceme byť strana bežného občana, ktorý potrebuje, aby začal fungovať právny štát. Chceme pomôcť občanom a zlepšiť prosperitu,” oznámil na dnešnej tlačovej konferencii Viktor Béreš z prípravného výboru. Zakladateľmi sú Viktor Béreš, bývalý hokejista Radoslav Hecl, gynekológ Peter Šťastný, expert pre oblasť školstva Adam Šepetka a Miroslav Seget. NAJ chce rovnosť pred zákonmi, spravodlivosť a vymožiteľnosť práva.

    Na registráciu strany treba splniť viaceré podmienky, jednou z nich je vyzbieranie minimálne 10.000 podpisov od občanov. Podpisy už zbiera, podľa Béreša ich má nateraz 5500, verí, že v priebehu januára potrebný počet dozbiera a začiatkom februára by chcela požiadať o registráciu. NAJ by sa chcela zapojiť do volieb do VÚC, hoci je za zrušenie krajov. Má ambíciu vyhrať najbližšie parlamentné voľby tak, aby nepotrebovala koaličného partnera. “Verím, že nebudeme potrebovať žiadneho koaličného partnera,” poznamenal Béreš.

    Novovznikajúci subjekt odmieta oligarchov. “Vyhlasujeme vojnu oligarchii a biede. Prvé opatrenie, ktoré urobíme v budúcej vláde, bude zrušenie zmlúv štátu s oligarchami,” vyhlásil Béreš s tým, že najdôležitejší je pád oligarchie. NAJ sľubuje aj vyšetrenie káuz vrátane Gorily.

    Strana avizuje radikálnu daňovú reformu spočívajúcu v zrušení daní, deklaruje zníženie cien energií, odstránenie finančných skupín zo zdravotníctva. NAJ je zástanca jednej zdravotnej poisťovne. S korupciou chce bojovať zriadením špecializovaného úradu. Hovorí aj o zvýšení mzdy pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, o snahe vrátiť na Slovensko lekárov, ktorí odišli do zahraničia. Plánuje podporiť nájomné bývanie a zabezpečiť, aby nikto na Slovensku nezarábal menej ako 550 eur. Na rovnakej úrovni chce NAJ aj minimálny dôchodok. 

    - Reklama -