Vyhladíme ISIS a miestne sekty sa začnú biť medzi sebou, tvrdí aktivistka

    0
    Na irackom fronte. (Autor: Instagram: Reprofoto/Peshmerganor)

    Milície, domobrany, iracká armáda, tí všetci majú dnes spoločného nepriateľa – samozvaný Islamský štát. Ak sa však podarí ISIS zo severoirackého Mosulu vytlačiť, je dosť možné, že tieto skupiny obrátia zbrane proti sebe navzájom. Môže za to hlboko zakorenené sektárstvo a kmeňová spoločnosť, ako tvrdí Maya Mailerová, vedúca humanitárnej politiky a kampane hnutia Oxfam, ktorá sa nedávno vrátila z Iraku, kde hnutie podporuje rodiny, ktoré utiekli pred ISIS.

    „ISIS je ako huba, bol schopný tu v Iraku vyrásť, lebo je tu vhodné prostredie. Neobjavil sa len tak z ničoho nič,“ povedala pre Independent. Podľa jej slov ISIS nemôže a nesmie byť vykorenený prostredníctvom bômb a zbraní. O krutých zverských činoch Islamského štátu, páchaných aj na civilnom obyvateľstve, je počuť zovšadiaľ. Pravda je však taká, že obdobné zverstvá páchajú všetky strany konfliktu. Namiesto toho by sa Irak zúfalo potreboval pustiť do programu národného zmierenia a reformy. Výzvy, ktorým musí Irak čeliť, zďaleka nestoja len na oslobodení Mosulu. 

    Počas posledných dvoch týždňov neľútostná bitka o znovudobytie Mosulu z rúk ISIS silnie. Už viac ako 140 000 civilistov utieklo zo svojich domovov od začatia vojenskej operácie v októbri 2016. Doposiaľ si postup irackej armády, jej medzinárodných podporovateľov a rozmanitých milícií nevyžiadal masové civilné obete. Teraz sa však so vstupom spojencov do husto osídlených oblastí mesta dostávajú civilní obyvatelia medzi dva mlynské kamene. Z jednej strany ISIS a z druhej prichádzajúca „oslobodzovacia armáda“.

    Ešte predtým, ako sa však vôbec začalo hovoriť o nejakom Mosule a pred začatím tejto ofenzívy, bolo v Iraku vysídlených zo svojich domov viac ako 3 milióny ľudí v dôsledku sektárstva a politických ideológií. V krajine existujú celé komunity ľudí, ktoré sa nemôžu vrátiť do svojich niekdajších domov, pretože patria k inej sekte, kmeňu či náboženstvu, ako ktoré získalo moc v oblasti, kde predtým žili.

    Jedným z príznakov tohto hlboko zakoreneného sektárstva je rozrastanie sa miestnych miličných skupín, do ktorých sú mladí muži verbovaní kmeňovými vodcami. Jeden z mladíkov, ktorý sa takto pripojil k miestnej milícii, objasnil pre Independent, prečo tak urobil. To je to, čo musíme urobiť, aby sme ochránili náš domov,“ povedal.

    Bezpečnostný konzultant Oxfam v Iraku opísal aktivitu miestnych mladých mužov ako susedské hliadky so zbraňami. Milície sú zároveň zdrojom zamestnanosti a v niektorých prípadoch poskytujú určitý stupeň ochrany. Avšak v dlhodobom horizonte tiež vystavujú komunity ohrozeniu a nestabilite. Pracovné miesta pre mladých mužov však v oblastiach chýbajú a často nakoniec ostáva na výber len vstup do milície alebo k miestnej polícii, čo je v konečnom dôsledku veľmi podobné.

    Je veľmi dôležité plánovať nad rámec krátkodobej vojenskej stratégie a aj keď to pôjde ťažko, pracovať na vytvorení nového prostredia, v ktorom nástupcovia ISIS nebudú môcť tak jednoducho rásť ako huby, odkazuje Mailerová.

    - Reklama -