Vybrať si pohlavie bez toho, aby človeka prezrel lekár. To chcú britskí politici najnovšie umožniť ľuďom

    0
    Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: facebook/Duhovy PRIDE Bratislava)
    Britská vláda chce, aby mali obyvatelia Spojeného kráľovstva možnosť vybrať si pohlavie bez väčších problémov. Kabinet premiérky Theresy Mayovej plánuje na to prijať zákon, ktorý celý proces zjednoduší. Plány ministrov počítajú s tým, že dospelí Briti budú mať možnosť zmeniť svoj rodný list bez toho, aby ich prehliadol lekár.
     
    Navyše majú mať non-binary ľudia, teda tí, ktorí sa necítia byť mužmi ani ženami, možnosť zapísať si do rodného listu aj ostatných úradných dokumentov neurčené pohlavie označené písmenom X. Zmeny budú najprv prekonzultované a potom zanesené do zákona o rozlišovaní pohlavia. Plné znenie by malo byť známe na jeseň. 
     
    Momentálne platí pri zmenách pohlavia vo Veľkej Británii zákon z roku 2004. Ten nariaďuje, aby osoba, ktorá chce podstúpiť zmenu pohlavia, požiadala o certifikát uznania pohlavia. Na to, aby ho mohli ľudia získať, je potrebné podstúpiť vyšetrenie lekárom a navyše je nutné dokázať, že najmenej dva roky dotyčný alebo dotyčná žije ako príslušník/čka iného pohlavia.
     
    Požiadavky na certifikát uznania pohlavia sa majú stať po novom minulosťou a lekárska prehliadka má z procesu vypadnúť. Reformu odporučila komisia britského parlamentu pre ženy a rovnoprávnosť ešte vlani. 
     
    „Je dôležité, aby táto reforma odstránila lekárske vyšetrenie, doterné spovedanie pred komisiou a v neposlednom rade umožnila trans ľuďom, aby bolo ich pohlavie legálne uznané pomocou jednoduchého administratívneho úkonu,“ tvrdí Suzanna Hopwoodová z organizácie Stonewall Trans Advisory Group. 
     
    Tento krok britskej vlády na zmeny v zapisovaní pohlavia do úradných dokumentov prišiel krátko potom, čo líder labouristov Jeremmy Corbyn vyhlásil, že súčasný stav je nesprávny a práva trans ľudí by mali byť v Británii zmenené. 
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -