Vy tie fleky nemáte na definitívu, varuje európske elity bývalý vojak, ktorý bojoval s teroristami. Európa sa od nich nenechá pochovať

    0
    Lumír Němec (Autor: Archiv LN)

    Briti si odhlasovali odchod z Európskej únie. Čo na to hovoríte a neobávate sa napríklad ako bývalý vojak, ktorý spolu s britskou armádou bojoval v Afganistane proti teroristom z Talibanu, že bude narušená vojenská spolupráca práve v boji proti moslimským fanatikom?

    Som rád, že si Veľká Británia odhlasovala odchod z molocha made in Európska únia, lebo konečne – hádam – politikom v Bruseli spadla brada a azda si teraz uvedomia, že svoje teplé fleky nemajú, ako sa v polícii hovorí, „na definitívu“. Takže by títo údajní zástupcovia ľudu mohli konečne začať riešiť iné problémy než nátierkové maslo a zakrivenie uhoriek. Alebo sa totiž hlinený moloch preorganizuje, alebo pôjde do kytičiek, a to už čoskoro. Takže je to pre Európsku úniu taký zdvihnutý prst. Nemáte to navždy!

    A ako sa brexit dotkne vojenskej spolupráce proti svetovému moslimskému terorizmu?

    Neobávam sa, že by sa tým nejako významne narušila spolupráca na poli boja proti terorizmu. Prečo tiež, veď Briti sú súčasťou NATO a z toho nikto vystúpiť nechce. Jediné, čo si časť Britov želá, je prestať byť súčasťou panoptika s názvom EÚ a prestať počúvať nezmyselné príkazy z Bruselu, ako boli narovnanie uhoriek alebo zákon o zbraniach. Aj keď pokiaľ sa týka zbraní, tak tie sú v Británii zakázané už dávno. Aj tak, ako ukazuje vražda poslankyne Coxovej vykonanej strelnou zbraňou, to k úplnému bezpečiu rozhodne nevedie.

    V týchto dňoch si pripomíname prvé výročie začatia migračnej prisťahovaleckej vlny do Európy. Aj keď sa tento rok vďaka politickému zbližovanie EÚ a Turecka zmenil hlavný prúd moslimských utečencov trochu viac na Západ, cez Maltu a Taliansko, myslíte si, že je v dohľade porážka Islamského štátu? Podotýkam vojenská, nie politická.

    Je úplne evidentné, že pozícia Islamského štátu sa v priebehu posledných mesiacov zmenila, už nevykonáva ofenzívne operácie, naopak je vytláčaný z dobytých území. Kurdská ofenzíva v Iraku a Sýrii oslabila pozície Islamského štátu a aj naďalej sa Kurdom s podporou koaličných síl darí islamistov tlačiť späť. Aj zapojenie Ruska do vojny v Sýrii zamiešalo kartami a prinútilo spojencov viac podporovať kurdské jednotky, a to nielen v Iraku, ale aj v Sýrii, a tým výraznejšie prispieť k porážke IS. V súčasnosti sa Kurdi snažia o uzavretie zásobovacieho koridoru pozdĺž rieky Eufrat. Týmto koridorom prúdia zásobovacie kolóny z Turecka priamo do centra Islamského štátu, mesta Rakka. Akonáhle sa im toto podarí, pôjde o ďalší významný úspech, ktorý prispeje k porážke ISIS. Ak nedôjde k nejakej výraznej zmene, tak si myslím, že vojenská porážka Islamského štátu je na dohľad, aj keď cesta k nej rozhodne nebude jednoduchá.

    Okrem iného ste známy aj tým, že cvičíte kurdských bojovníkov proti Islamskému štátu. Ako ste sa ku Kurdom vôbec dostali a v akom štádiu je dnes vaša spolupráca v boji proti svetovému terorizmu?

    Ku Kurdom som sa dostal počas pražskej návštevy veliteľky kurdských síl YPJ Nessrin Abdalla v minulom roku. Stretnutie sprostredkovala kurdská novinárka rádia Slobodná Európa. Pôvodne som im chcel ponúknuť pomoc pri organizovaní materiálnej podpory. Oni prejavili záujem o pomoc pri výcviku a organizovaní ich ozbrojených zborov. Ja som súhlasil a na jeseň minulého roka som vyrazil do Sýrie. V súčasnosti sme stále v kontakte a dohovárame dlhodobejšiu spoluprácu na území sýrskeho Kurdistanu Rojava.

    Zdá sa, že si Európska únia presadí aj napriek odporu niektorých členských krajín a názorov bezpečnostných expertov zákaz poloautomatických zbraní. Čo na to hovoríte? Čo by mala česká vláda v takom prípade urobiť? Veľa ľudí z môjho okolia sa navyše netají tým, že ako by mali svoje zbrane štátu odovzdať – navyše zadarmo, vyvlastnením, bez najmenšej náhrady – tak ich radšej „stratí“…

    Česká vláda by mala prejaviť viac rozhodnosti a zdravého rozumu. Určite by sa mala postaviť proti tomuto nezmyselnému diktátu z Bruselu a nepodriadiť sa tomuto nariadeniu. Každému je jasné, že žiadny terorista si zbraň nezaobstará legálnou cestou. Prečo aj, keď na čiernom trhu je zbraní dosť a získať ich nie je až taký problém? Naopak, násilným vyradením sa obyvateľov docieli to, že na čiernom trhu bude ešte väčšie množstvo zbraní, mnoho držiteľov zbraní sa proti tomuto vyvlastneniu zbraní postaví a svoje zbrane odmietne odovzdať. Takže dnes máme zbrane pod kontrolou, ale zajtra ich už mať pod kontrolou nemusíme.

    - Reklama -