Vulgárne mi nadávajú, na dvere hádžu výkaly. Šialená šikana babičky pre brexit

    0
    Zástava EÚ a britská zástava pred Európskym domom v Londýne (Autor: TASR)

    Moderátor britského rádia LBC James O´Brien ostal po telefonáte penzistky Karen v poriadnom šoku. Staršia žena, ktorá vo Veľkej Británii žije už 43 rokov, sa zo dňa na deň začala obávať o svoju bezpečnosť a už niekoľko dní je radšej zatvorená vo svojom dome. Dôchodkyňa bola po celý čas rozhovoru vystrašená a hystericky plakala.

    „Z Nemecka som prišla v roku 1973,“ začala svoje rozprávanie Karen. „Môj manžel, môj zosnulý manžel bol Brit a ja tu žijem už 43 rokov. Teraz sa však strašne bojím,“ pokračuje uplakaná dôchodkyňa. Podľa jej slov sa slovné útoky a nepríjemnosti v posledných dňoch vystupňovali až do takej miery, že sa bojí vychádzať na ulicu.

    Šikanujú ju aj rovesníci na dôchodku

    „V piatok mi na dvere hádzali psie výkaly. V Nemecku už nikoho nemám. Nebola som von z domu tri dni, lebo neviem, čo mám robiť,“ sťažovala sa vystrašená penzistka. Podľa jej slov sa proti nej obrátili aj jej britskí priatelia a známi. „Susedia mi povedali, že už nechcú, aby som bývala na tejto ulici a že s cudzincami sa už priateliť nebudú,“ povedala Karen a dodala, že vnuka jej priateľky zbili len preto, že jeho stará mama pochádza zo zahraničia.

    “Strašne sa bojím, neviem, čo sa bude diať ďalej,” plakala Karen. Moderátor šou sa vystrašenú dôchodkyňu snažil upokojiť, Karen však bola naďalej veľmi rozrušená. „Vždy som patrila k strednej triede obyvateľstva a ľudia, ktorí mi toto robia, sú práve dôchodcovia zo strednej triedy,“ vysvetlila penzistka a dodala, že vôbec nerozumie, prečo. „Predtým, keď som otvorila ústa, zvykli mi hovorievať, že sa im páči môj prízvuk. Teraz ma ľudia už ani neoslovia menom, hovoria mi vyj*baná cudzinka. Zrazu je tu toľko nenávisti,“ dodala vystrašená dôchodkyňa.

    Moderátor ostal po spovedi penzistky v úprimnom šoku. „Budeme s tým bojovať. Budeme bojovať slovami, budeme bojovať skutkami a budeme bojovať priateľstvom. Mohol by som vám na záver ešte niečo povedať? Veľmi sa mi páči váš prízvuk, Karen,“ dodal O´Brien a spolu s hosťom svojej šou Simonom Woolleym ostro skritizovali Nigela Faraga a Borisa Johnsona, ktorí sú podľa nich za stiuáciu zodpovední. 

    Rozrušená dôchodkyňa po celý čas plakala. 

    Schytali to aj Poliaci

    Kampaň, ktorá sprevádzala referendum o brexite, bola postavená aj na nenávistných sloganoch voči imigrantom z Afriky, Blízkeho východu či Ázie. Neskôr sa vlna nenávisti rozšírila aj na prišelcov z východnej Európy.

    Nenávistné útoky boli namierené aj na sídlo Poľskej sociálnej a kultúrnej asociácie (POSK) v západnom Londýne. Skupinka výtržníkov tam podľa polície nasprejovala na budovu vulgárny nápis namierený proti Poliakom. Ďalší z prípadov nenávistných útokov, ktorými sa britská polícia zaoberá, je rozdávanie letákov do schránok. Na pamfletoch, ktorých pôvodcom sú pravdepodobne odporcovia migrácie, údajne stálo: „Už žiadna ďalšia poľská háveď!“ Londýnska polícia vyšetruje tieto činy ako rasovo a etnicky motivované.

    Alarmujúci je fakt, že terčom nenávisti zo strany odporcov migrantov sú rodiny ľudí legálne pracujúcich a žijúcich vo Veľkej Británii. Niektorí sú dokonca rodení Briti a majú len korene v zahraničí. „Oni to tvrdia ľuďom a rodinám, ktoré tu žijú už tri, štyri alebo niekedy už aj päť generácií,“ uviedla barónka Warsiová, ktorá pôvodne podporovala brexit, ale ešte pred referendom zmenila názor. Teraz tvrdí, že kampaň za odchod z EÚ rozdelila spoločnosť a zasiala medzi ľuďmi xenofóbiu.

    Viac o útokoch na Poliakov PL.sk písali TU.  

    - Reklama -