Vstupuje islam do nemeckého súdnictva? Čečenský imigrant ubodal manželku, vyhodil ju z okna a potom ešte podrezal. Vražda to však podľa sudcu nebola, pretože…

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Najmä od začiatku migračnej krízy museli nemecké súdy riešiť už mnoho otrasných prípadov vrážd a znásilnení, za ktoré niesli zodpovednosť migranti. Lenže vražda 27-ročnej Luzie D. otriasla aj veľmi ostrieľanými vyšetrovateľmi. Jej manžel, 32-ročný čečenský žiadateľ o azyl Rashid D., jej zasadil devätnásť bodných rán a následne ju vyhodil z okna. No a aby toho nebolo málo, následne prišiel k mŕtvemu telu svojej manželky a štyrikrát ju podrezal.

    Ako vyšetrovatelia zistili, motívom beštiálnej vraždy bola žiarlivosť. Karty boli pred posledným pojednávaním rozdané pomerne jasne. Všeobecne sa predpokladalo, že súd vraha odsúdi na doživotie. Zrejme ani obhajca čečenského žiadateľa o azyl si nerobil nádeje, že by pre svojho klienta mohol vybojovať lepší výsledok. Vrchný sudca Frank Schollbach však oproti očakávaniam trestný čin posúdil ako zabitie a nie vraždu. Čečenec tak pôjde do väzenia len na trinásť rokov.

    Nemecký denník Bild píše o „škandálnom rozsudku“ a konštatuje, že moslim Rashid D. zrejme dostal od sudcu miernejší trest s ohľadom na jeho náboženstvo. „Vrah vyznávajúci islam si myslel, že od neho chce manželka odísť, a preto má vlastne právo ju zavraždiť?“ nechápe denník motív čečenského žiadateľa o azyl a neuveriteľné rozhodnutie súdu. Na škandálny rozsudok reagujú aj politici, ktorí takisto nevychádzajú z údivu.

    „Vôbec si to nedokážem vysvetliť. Podľa našich zákonov je vražda jasne definovaná. Bez ohľadu na to, aké náboženstvo vrah vyznáva,“ cituje Bild šéfa CDU spolkovej krajiny Brandenbursko. Svoj šok neskrýva ani minister spravodlivosti tejto spolkovej krajiny Winfried Bausback z CSU. „Náboženstvo a kultúrne zvyklosti páchateľa, ktoré sú v rozpore s našimi zákonmi, by nemali byť dôvodom na zníženie trestu.“

    Rovnaký názor má aj bývalý starosta berlínskej prisťahovaleckej štvrte Neukölln Heinz Buschkowsky z SPD. „Myslel som si, že udeľovanie miernejších trestov s ohľadom na náboženstvo páchateľa je už za nami. Každý, kto úmyselne usmrtí inú osobu, je jednoducho vrah,“ hovorí autor knižného bestselleru „Neukölln ist überall“, v ktorom tvrdo odsúdil multikulturalizmus a fakticky nulovú snahu niektorých menšín integrovať sa do väčšinovej spoločnosti.

    - Reklama -