Všetko v najlepšom poriadku? Drucker reaguje na Ficove „zajacoviny“

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Fico dnes avizoval, že sa s Druckerom na budúci týždeň stretne a budú riešiť tému úsporných opatrení zo strany VšZP. Niektoré sú podľa neho cez čiaru. “Ubezpečujem Slovákov, razantne voči tomu zakročím,” povedal dnes Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

    Drucker komunikuje s Ficom priebežne, poukazuje ministerstvo zdravotníctva. Rezort potvrdil, že začiatkom budúceho týždňa majú naplánované ďalšie spoločné stretnutie. “Minister bude premiéra informovať o všetkých aktuálnych otázkach v rezorte zdravotníctva,” povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

    Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa navrhla v rámci ozdravných opatrení pre svoju rekordnú stratu zmeniť preplácanie liečby pre ľudí s ochoreniami zraku, upozornil nedávno denník Sme. Ministerstvu zdravotníctva predložila návrh na zmenu predpisovania dvoch liekov na degeneráciu makuly a makulárny edém, liečba by sa tak skrátila a pacienti by sa k nej dostali neskôr. Argumentuje, že podobne sa lieči aj v Česku. O návrhu rozhodne ministerstvo zdravotníctva, ktoré k téme avizovalo odbornú diskusiu.

    Pacientskym organizáciám sa tento návrh nepáči. VšZP okrem toho navrhla aj ďalšie zmeny v úhradách liečby hepatitídy typu C. Dostali by ju iba pacienti bez rizikovej anamnézy. Do tej má patriť alkohol, drogy, tetovanie či piercing.

    VšZP kategoricky odmieta, že by v týchto prípadoch išlo o znižovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Ostro sa ohradzuje voči tomu, že by uvedené návrhy mali za cieľ obmedziť liečbu pre vybrané skupiny pacientov. “Prioritou VšZP bolo a je zabezpečiť adekvátnu liečbu všetkým svojim poistencom a nič na tom nemenia ani tieto návrhy. VšZP je, samozrejme, otvorená odbornej diskusii na uvedené témy a médiá bude podrobnejšie informovať v pondelok (27.2.),” napísala v stanovisku štátna poisťovňa.

    - Reklama -