Všetko sa zrúti, myslí si sklamaný Talian v osudovú nedeľu

    0
    Talianská zástava (Autor: SITA)
    Rakúšania si dnes azda konečne zvolia nového prezidenta. Májovú voľbu, ktorú vyhral Alexander Van der Bellen, tamojší ústavný súd zrušil a nariadil opakovanie druhého kola. Tentoraz predvolebné prieskumy mierne favorizujú Bellenovho protikandidáta Norberta Hofera – kritika Európskej únie a kritika prijímania utečencov. Dnes Hofer dúfa, že mu k víťazstvu pomôže aj „Trump efekt“. Rovnako ako novozvolený prezident USA volá aj Hofer po vzbure proti elitám.
     
    Politici EÚ však možno s ešte väčšími obavami hľadia do Talianska. Tam pôjdu dnes ľudia k referendu, v ktorom rozhodnú o reforme ústavy, ktorú pripravil premiér Matteo Renzi. Talianska ekonomika má veľké problémy, podľa agentúry Reuters tamojšie banky potrebujú finančnú injekciu niekoľkých miliárd eur. Taliansko nevyhnutne potrebuje tiež reformy a práve tu prichádza k slovu referendum. Premiér Matteo Renzi dospel k záveru, že je potrebné podstatným spôsobom zmeniť aj ústavný systém a obmedziť moc Senátu. Za súčasných podmienok vraj totiž nemá šancu nevyhnutné ekonomické reformy presadiť.
     
    Taliani sú však na reformy veľmi citliví a prieskumy naznačujú, že Renziho návrh ústavnej reformy zmetú zo stola. Premiér Renzi v takom prípade hrozí, že rezignuje, lebo bez ústavných reforiem bude len bezzubým predsedom vlády. Majiteľ stánku v Ríme Pippo Nicosia je síce odhodlaný hlasovať za ústavné reformy, ale ani na chvíľu nepochybuje, ako sa to všetko skončí. „Nie vyhrá a všetko sa zrúti, takže by sme rovnako všetci mohli odísť na dovolenku,“ povedal agentúre Reuters.
     
    Ak skutočne zvíťazia odporcovia referenda, premiér Renzi možno zloží funkciu, nastúpi udržiavacia vláda, reformy sa odložia a Taliansko aj naďalej zostane „chorým členom EÚ“. Zahraniční komentátori dokonca špekulujú, že by ekonomické problémy Talianska mohli pochovať spoločnú európsku menu euro.
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -