Všetko sa mi podarilo, vystatoval sa Obama na odchode. Komentátor mu však vystavil trochu iný účet

    0

    Barack Obama predniesol emotívny prejav, v ktorom sa vychválil za osem rokov úradovania. Amerika je dnes podľa dosluhujúceho prezidenta lepším miestom. Možno má na mysli svoj program zdravotného poistenia pre milióny Američanov, známy pod názvom Obamacare. Ale podarilo sa Obamovi aj niečo iné?

    „Stačí sa opýtať jeho vtedajších voličov, ktorí teraz na jeseň dali hlas Donaldovi Trumpovi, pretože chceli dať facku systému, ktorý vynaložil veľkú snahu na zavedenie sobášov osôb rovnakého pohlavia a zrovnoprávnenie sexuálnych minorít, ale opomenul pomôcť ľuďom, ktorí sa v dôsledku finančnej krízy dostali do ťažkostí a začali trieť biedu. Napokon aj práve Chicago usvedčuje Obamu z klamstva alebo, ak chcete, z premaľovávania vecí na ružovo. Len vlani tu bolo strelnou zbraňou zavraždených 714 osôb (447 v roku 2015, 390 v roku 2014), teda zhruba dvaja ľudia denne. Najmä v južných štvrtiach zúria boje gangov, kriminalita je na vzostupe,“ píše Marjanovič.

    Nehovoriac o medzinárodnej politike. Obama toho síce veľa nahovoril, ale ako muž činu sa nepredviedol. Vyhrážal sa sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že príde tvrdá odplata, ak použije chemické zbrane proti vlastným ľuďom. Asad ich použil a nestalo sa nič. Obama zase len rozprával. Dnes stoja Američania v Sýrii na vedľajšej koľaji. Prím hrajú Rusi a Turci.

    Keď už je reč o Rusku, Obama sa na začiatku svojej prezidentskej kariéry pokúsil o reštart vzťahov s Kremľom. A ako to dopadlo? Na konci svojej vlády nemôže prísť na meno Vladimirovi Putinovi a ruských hackerov obviňuje z toho, že sa pokúsili ovplyvniť americké voľby. Keď mohol podniknúť nejaký rozhodný krok, napríklad v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym, šéf Bieleho domu sa opäť zmohol len na prázdne slová. Keď raz budú ľudia spomínať na osem rokov vlády Baracka Obamu, budú to vraj len spomienky na vzletné prejavy. Nič iné.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -