Všetci čakali, kedy to príde. Danko sa vyjadril ku kauze listov a priznal chybu

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)
    Andrej Danko zvolal tlačovku o svojom odvolávaní na štrnástu hodinu do národnej rady a už v úvode konferencie bolo jasné, že sa predseda NR SR nenechá zatlačiť do kúta. V úvode uviedol, že bol rád, keď poslanci neschválili program schôdze. Danko uviedol, že by ho opozícia počas odvolávania, ktoré sa nakoniec nekonalo, len „kriminalizovala a pošpiňovala“, a to navyše „spôsobom, ktorý nepatrí do spoločnosti“. 
     
    Poslancom, ktorí síce boli v pléne, ale zdržali sa hlasovania a tým znemožnili konanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie predsedu národnej rady, sa Danko opakovane poďakoval a odmietol, že by vedel o kontrolovaní listových zásielok tak, ako sa to tvrdilo v návrhu na jeho odvolávanie. Ten podala opozícia, ale zo schôdze nič nebolo. 
     
    Predseda národnej rady sa pred novinármi postavil do úlohy obete útokov opozície, ktoré sú vraj často vulgárne a nepatria do spoločnosti. Danko neváhal prirovnať sám seba k postave Jozefa K. z románu Franza Kafku Proces, ktorého obvinia a odsúdia bez možnosti sa hájiť. „Keby to bolo podľa tohto scenára, dnes by som už nebol predsedom NR SR,“ povedal šéf parlamentu pred novinármi. 

    Pochválil svojich

    S nariadením na kontrolu listovej korešpondencie, ktoré vydala kancelária Národnej rady SR pod vedením Daniela Guspana, nemá Danko podľa vlastných slov nič spoločné. V tejto súvislosti si vyprosil, aby o ňom niektoré médiá písali s tým, že vedel o otváraní listov či údajnom čítaní pošty pre poslancov v podateľni, s ktorým prišla opozícia minulý týždeň. 
     
    „Verejne vyhlasujem, že som žiadne listy nekázal otvárať,“ povedal rázne šéf parlamentu. Nasledovalo krátke vysvetlenie fungovania úradníkov v národnej rade. „Sú procesy v NR SR, o ktorých predseda nemusí vedieť a nevie,“ povedal Danko. 
     
    Predseda Národnej rady SR sa posťažoval presne na to isté, čo premiér v nedeľňajšej relácii TA3 V Politike, keď poukázal na to, že podľa neho médiá neinformujú o pozitívach a úspechoch vládnej koalície. Danko preto pochválil zamestnancov parlamentu aj bezpečnostných zložiek za to, ako dobre podľa neho zvládli summit predsedov európskych parlamentov v Bratislave. 
     
    „Médiá si nevšimli úspech národnej rady a ignorovali summit v Bratislave, ale okamžite si všimli špinavý osobný útok,“ skonštatoval. 
     
    Summit bol podľa Danka taký úspešný, že nebolo čo kritizovať a preto zostalo podujatie tak trochu na okraji pozornosti médií. „Keďže nebolo čo kritizovať, bolo potrebné vytvoriť novú kauzu a atak na národnú radu,“ dodal. 

    Bezpečnosť nadovšetko

    Danko povedal, že listové zásielky prichádzajúce do národnej rady bolo potrebné kontrolovať z hľadiska bezpečnosti. „Nie som ani som nikdy nebol odborník na doručovanie zásielok,“ priznal predseda národnej rady. 
     
    Podľa vlastných slov konal Danko hneď, ako sa dozvedel, čo sa deje. „Tých pár žien dole spracuje 32-tisíc zásielok ročne,“ poukázal na pracovníčky podateľne v NR SR. Predseda parlamentu vraj nemá a nemusí mať informácie o všetkom, čo sa deje v národnej rade. „Nikto v NR SR neotváral účelovo zásielky s cieľom poškodiť opozíciu,“ ubezpečil Danko. 
     
    V snahe o odvolávanie, ktorú zmarili poslanci tým, že neodhlasovali program mimoriadnej schôdze, vidí Danko „politický útok“ aj „odklonenie médií“ od vecí, ktoré trápia Slovensko. 
     
    „Dnes je v podateľni niekoľko zásielok, ktoré sa tie ženy boja otvoriť. Nadovšetko si ctím práva opozície aj koalície, ale dovoľte mi hlásiť sa aj o svoje práva,“ dodal s tým, že odmieta slovné útoky na svoju adresu. Nasledovala kritika na tie médiá, ktoré o predsedovi NR SR písali aj vulgárne. 

    Zdravie a šialenci

    V závere krátkej tlačovky Danko odmietol reagovať na vyjadrenia z minulého týždňa, ktoré padali zo strany opozície na jeho hlavu. „Nebudem si kaziť zdravie so šialencami, osobami, ktorých jedinou témou je pošpiňovanie,“ povedal. 
     
    Danko uviedol, že ako právnik s dlhoročnou praxou nevie len tak niekoho obviniť a narážal zrejme na niektorých opozičných poslancov. „Nie som naučený komunikovať psychopatickým štýlom opozície,“ udrel tvrdo šéf národnej rady. 
     
    V súčasnosti je podľa Danka opozícia „vyprahnutá a schopná len obviňovať“. „Ľudia, ktorí chcú niečo zmeniť, sa o to musia snažiť vstupom do politiky,“ tvrdí predseda parlamentu. 

    Otázky bez odpovede

    Otázky padli pre údajne vyťažený pracovný program Andreja Danka len tri, ale už v prvej musel predseda reagovať, do akej miery môže za vzniknutú situáciu šéf kancelárie NR SR Daniel Guspan, podpísaný pod nariadením, ktoré napadla opozícia ako porušenie listového tajomstva. „Vždy je dôležitá otázka posúdenia zodpovednosti. Žiaden úmysel poškodenia listového tajomstva tu nebol,“ podržal svojho podriadeného Danko. 
    Ak by vraj predseda národnej rady zistil u niektorého zo svojich podriadených „úmysel zasiahnuť niekomu do komunikácie“, tak by okamžite zasiahol. „Aby bol niekto potrestaný, musia konať orgány činné v trestnom konaní,“ vysvetlil. 
     
    Ktokoľvek v národnej rade poruší zákon, by mal byť podľa Danka potrestaný, ale zároveň vyzval na slušnosť. „Majme k sebe úctu, rešpekt, neobviňujme sa na ulici,“ povedal. 

    Bolo chybou pobozkať výložky

    V krátkej tlačovke, ktorá mala byť len reakciou na nezrealizované odvolávanie predsedu národnej rady, Andrej Danko priznal, že urobil „komunikačnú chybu“. Tou však nemalo byť niekoľkodňové mlčanie po otvorení kauzy okolo otvárania listov pre poslancov, ale čosi staršieho dáta. 
     
    Spomínanou „komunikačnou chybou“, ku ktorej sa Danko priznal pred novinármi, bolo pobozkanie kapitánskych výložiek pri tlačovke o jeho povýšení, kde sa odmietol vzdať tejto udelenej hodnosti. „Bolo chybou pobozkať výložky,“ priznal Danko s tým, že išlo o vlnu emócií, ktorú isté osoby zneužili. Zrejme narážal na vlnu opozičnej kritiky, ale aj reakcie internetu, ktorého používatelia túto chvíľu naplno využili na politickú satiru. 
     
    To, že nereagoval na otázky novinárov v čase, keď bolo „otváranie listov“ ešte stále „čerstvé“, zdôvodnil predseda národnej rady tiež. „Mám za sebou niekoľko týždňov, keď iní poslanci oddychovali doma, ja som bol zodpovedný za summit predsedov parlamentov,“ povedal s tým, že sa snažil urobiť kvalitnú prácu, po ktorej potreboval oddych. 
     
    V čase, keď sa najnovšia kauza vytiahnutá opozíciou začala naplno odvíjať, to bol práve rok od pobytu Andreja Danka na nemocničnom lôžku a to bol podľa neho spolu s nutným oddychom pravý dôvod, pre ktorý nereagoval. „Moja jazva mi je prednejšia ako niektorí krikľúni v opozícii,“ dodal. 

    Spor s denníkom 

    Nechýbala ani otázka Denníka N, z ktorej sa stala výmena názorov. Redaktor sa totiž opýtal, či je Danko ochotný vyvodiť dôsledky, ak sa ukáže, že väčšina otvorenej pošty bola pre opozičných poslancov, ktorí tvrdia, že sú takýmto spôsobom šikanovaní vládnou mocou. „Chápem ambíciu Denníka N a ľudí, ktorí to financujú o zmenu politickej klímy na Slovensku,“ vyhol sa odpovedi Danko. 
     
    Nechýbal ani protiútok. „Ak chcete byť politický denník, nemôžete čakať, že sa vám odovzdám do rúk, aby ste ma roztrhali. Nemám pocit objektivity, ale sú medzi vami ľudia, ktorých si vážim. Mám úctu ku všetkým médiám na Slovensku a nechcem, aby to vyzeralo, že vás atakujem,“ zmiernil Danko. 
     
    Ak niekto nie je spokojný, mal by sa z neho podľa šéfa parlamentu stať politik. „Vyzývam všetkých, ktorí majú iný názor na spoločnosť, aby vstúpili do politiky, aby scénu opozície ovládli ľudia, ktorí budú partnermi na dialóg. Tu nie je s kým viesť dialóg o riadení štátu, lebo slovník, ktorý používajú (členovia opozície), hraničí, nechcem povedať s akým psychopatickým stavom,“ obvinil Danko v závere tlačovky opozíciu.  
     
    - Reklama -