Vraždy, samovraždy, zmiznutia. Pôvodné obyvateľstvo zažíva v Kanade ťažké chvíle. A čo na to minister?

    0
    Justin Trudeau. (Autor: TASR)

    Pôvodné obyvateľstvo v Kanade si v minulosti muselo vytrpieť stáročia diskriminácie a v súčasnosti sa tieto vzťahy snaží žehliť terajší inovatívny premiér Justin Trudeau. V posledných desaťročiach sa množili prípady vrážd a zmiznutí žien patriacich medzi pôvodné obyvateľstvo. Momentálne sa zase v niektorých rezerváciách rozmohla vlna samovrážd. Do jednej z takýchto komunít patrí aj Attawapiskat.

    Semenisko samovrážd

    V kanadskej rezervácii Attawapiskat žije približne dvetisíc pôvodných obyvateľov (krajinu obývali najmä Inuiti a Eskimáci) a od októbra minulého roka sa sto z nich pokúsilo o samovraždu. Sheridan Hookimawová mala len trinásť rokov, keď sa obesila na miestnej skládke odpadu. Jej teta Jackie sa rozhodla, že bude reportérovi BBC robiť po rezervácii sprievodcu. Ich prvou zastávkou je čistička vody. Tá je podľa všetkého pre prežitie obyvateľov kľúčová.

    „Je to jediné miesto, kde sa dá piť voda. Tá vec, ktorá vychádza z kohútika, tak ňou sa nedá ani sprchovať, nie to ešte ju piť. Ľudia tu z nej dostávajú čokoľvek, napríklad aj rakovinové vyrážky,“ opisuje situáciu v komunite Jackie. Počas prehliadky narazia aj na miestnu telocvičňu, kde práve posilňuje Skylar. Sheridan bola jeho malá sestrička. „Akoby sa to ani nestalo, akoby to nebolo reálne, ale je,“ spomína na smutnú udalosť. Reportéra zaujíma, prečo sa tu samovraždy tak rozmnožili. „Rodinné problémy, šikanovanie, drogy, alkohol. Deti majú pocit, akoby tu boli samé, akoby nikomu na nich nezáležalo,“ hovorí Skylar.

    V apríli sa počas jedného víkendu v Attawapiskat pokúsilo o samovraždu jedenásť chlapcov. Deň predtým, ako dorazil Sackur do rezervácie, sa jedno z dievčat pokúsilo podrezať si zápästie a pred týždňom sa zase snažil obesiť malý chlapec.

    Stratené a zabudnuté

    Dezilúzia, depresie, strata koreňov. Ďalším z Damoklových mečov visiacich nad hlavami kanadského pôvodného obyvateľstva je diskriminácia. Za posledných 30 rokov zmizlo alebo bolo zavraždených štyritisíc žien, patriacich k domorodej kultúre krajiny.

    Vo veľkej miere k takýmto scenárom dochádza po tom, ako sa rozhodnú odísť do väčších kanadských miest, kde sa nachádza množstvo temných kútov, v ktorých sa môžu ľahko stratiť. Reportér viní najmä súdy, policajné zložky či sociálne služby.

    Nebudú viac mlčať

    V júni v Calgary našli telo 25-ročnej Joey Englishovej. Našli ho pohodené v mestskom parku. „Je to ako keď sa porežete a neviete zastaviť krvácanie, tak sa cítim,“ pre BBC prezradila Joeyina kamarátka Stephanie. Pridala sa k nej aj jej stará mama: „Som taká naštvaná na tento justičný systém. Už som z toho unavená. Naše rodiny a naše sestry potrebujú pomoc.“

    „Učili nás, aby sme boli ticho. No my hovoríme, že nebudete do nás kopať, nebudete nás držať dole. Už viac nebudeme ticho,“ dodala Sandra Manyfeathersová, ktorej sestru Jacky pred deviatimi rokmi v Calgary zavraždili.  

    - Reklama -