Vozičkárka znásilnená utečencami vo Švédsku: Zaujímavé pokračovanie

    0
    Zásah švédskej polície (Autor: TASR)
    Nemenovaná žena sa stala obeťou štvorhodinového skupinového znásilnenia na začiatku tohto týždňa, keď požiadala taxikára, aby jej zastavil a ona si mohla odskočiť na toaletu v blízkom azylovom centre.
     
    Taxikár ju však začal na toaletách obťažovať a čoskoro sa k nemu pridalo niekoľko prisťahovalcov. Všetko nakoniec vyústilo v hromadné znásilnenie, z ktorého zatiaľ úrady podozrievajú šesť páchateľov.
     
    Štátny zástupca Mats Wihlborg ich však pre nedostatok dôkazov prepustil na slobodu, čím dal príčinu na konanie protestov.
     
    Najviac ho zrejme rozčúlilo tvrdenie, podľa ktorého sa žena dostatočne nebránila, a keďže migranti obvinenia zo znásilnenia odmietli, incident tak nemôže byť podľa švédskych zákonov označený za znásilnenie.
     
    O tejto otázke sa ešte budú prieť právnici obete so súdmi, ale už pri tom podľa aktuálnych informácií švédskeho serveru hd.se nebude prokurátor Whilborg, lebo prípad pridelili inému prokurátorovi.
     
    Pôvodný článok TU
     
    Švédsky internetový server ďalej píše, že Whilborg i ďalší jeho kolegovia sa stali po prepustení podozrivých terčom vyhrážok a niektorí nahnevaní obyvatelia mesta prišli protestovať priamo k jeho domu.
     
    “Boli sme vystavení pomerne závažnému tlaku, ale nechcel by som to už ďalej komentovať,” cituje server komentár Whilborga, ktorého prípad prevzal štátny zástupca Åke Olsson zo Štokholmu.
     
    “Občas sa to stáva a nie je na tom nič neobvyklé,” vysvetľuje Olsson.
     
    Vyšetrovanie prípadu zatiaľ stále prebieha a Olsson ešte netuší, kedy by mohlo byť všetko uzavreté.
     
    “Nebude to však určite v najbližších dňoch. Očakávam, že pôjde skôr o niekoľko ďalších týždňov,” hovorí Olsson.
     
    Vyhrážky adresované prokurátorom nie sú podľa profesora občianskeho práva Martena Schultzeho v súčasnom Švédsku žiadnou novinkou.
     
    “Tento neblahý trend, žiaľ, v poslednom čase znateľne narastá.”
     
    Napriek tomu je aj pre Schultza nepríjemným prekvapením, že v prípade kauzy znásilnenej vozičkárky došlo okrem vyhrážania na sociálnych sieťach tiež priamo na osobné vyhrážky.
     
    “To je skutočne nezvyčajné a mali by sme niečo také brať veľmi vážne. Ide nielen o útok na konkrétneho štátneho zástupcu, ale o útok na samú podstatu nášho právneho štátu. Rozhodne súhlasím s názorom niektorých politikov, že by útoky na predstaviteľov súdneho systému mali byť trestané prísnejšie.”
     
    - Reklama -