Volili by ho babišovci, okamurovci aj komunisti. V prvom kole českých prezidentských volieb by jednoznačne zvíťazil Zeman

    0
    Prezident ČR Miloš Zeman s atrapou útočnej pušky na novinárov (Autor: ReproFoto: Twitter)

    Na druhom mieste skončil bývalý predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš, ktorého by volilo 30 percent opýtaných, pričom jeho volebný potenciál je ešte o desať percent vyšší.

    “Miloš Zeman zbiera hlasy prevažne medzi staršími voličmi, najmä vo veku nad 60 rokov. Podporujú ho aj voliči z vidieka či z menších miest a skôr s nižším vzdelaním. V tomto ohľade je Jiří Drahoš v podstate presným protipólom,” uviedol analytik agentúry Kantar TNS Pavel Ranocha. 

    Na treťom mieste skončil v prieskume textár, producent a podnikateľ Michal Horáček, ktorého podporilo 16,5 percenta opýtaných. Jeho volebný potenciál sa ale blíži 30 percentám. Bývalý český premiér Mirek Topolánek by vo volebnom modeli získal podporu 4,5 percenta ľudí a jeho volebný potenciál sa blíži k desiatim percentám.      

    Prieskum vykonali agentúry Kantar TNS a Median v dňoch 11.-15. novembra. Zúčastnilo sa ho 1500 respondentov, z ktorých by do volebného modelu vstúpilo takmer 800 ľudí. Štatistická chyba sa pohybuje v rozpätí 0,5-3,7 percentuálneho bodu.

    Voľbu prezidenta vyhlásil predseda českého Senátu na 12.-13. januára 2018.

    - Reklama -