Voľby v Rusku: Plagáty vám nevylepíme, nasadíme proti vám dvojníka. A aj tak na vás ľudia kašľú, odkazuje Putinov systém opozícii

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)
    Osemnásteho septembra sa v Rusku uskutočnia voľby do Štátnej dumy. Nemecké Deutsche Welle píše o tom, prečo experti, hoci chvália nové vedenie Centrizbirkoma“ (Centrálna volebná komisia Ruskej federácie), zostávajú v otázke možnosti organizácie poctivých volieb radšej skeptickí.
     
    Otázkam spojeným s právami voličov sa v Rusku venuje hnutie s názvom Golos, ktoré už mesiac pred voľbami odhalilo celkom 317 prípadov porušenia volebného práva.
     
    To, že je už teraz možné sledovať mnohé narušenia volebného zákona v ruských regiónoch, potvrdil v rozhovore pre DW spolupredseda Golos Grigorij Melkonjanc.
     
    Hlavný problém vraj spočíva v porušovaní právomocí regionálnych úradov, ktoré sa príliš pletú“ do nominácie jednotlivých kandidátov. Ďalej je potrebné poukázať aj na ohromný rozdiel v priestore, ktorý jednotlivým kandidátom udeľujú médiá.
     
    Pritom nejde len o klasické médiá – niektorým kandidátom (z opozície) je vraj znemožnené rozmiestniť dokonca aj plagáty po meste.

    S opozíciou reklamné agentúry odmietajú spolupracovať

    Napríklad Andrej Pirovarov, kandidát z opozičnej politickej strany PARNAS v jednej z petrohradských oblastí, uviedol, že mu jedna veľká reklamná agentúra oznámila, že plagáty a bilbordy propagujúce jeho politickú kampaň rozmiestniť nemienia.

    Potom údajne Pirovarovov kolega zavolal do rovnakej agentúry a predstavil sa ako kandidát z vládnej strany Jednotné Rusko, so zákazkou nebol problém.

    Ďalší z veľkých problémov spojených so septembrovými voľbami do Štátnej dumy predstavujú takzvaní dvojníci.
     
    Napríklad v jednom z volebných obvodov ruského Petrohradu idú do volieb hneď tri Dmitrievové. Proti Oxane Dmitrievovej zo Strany rastu stojí Oxana Dmitrievová z Občianske sily“ a Olesja Dmitrievová zo Strany zelených.
     
    Proti Vladimirovi Ryžkovovi z Jablka“ v Altajskom kraji zas stojí Sergej Ryžkov, tiež z Občianskej sily. Týmto spôsobom sa súčasný politický establishment snaží zmiasť voliča.
     
    Nesúhlas s takými praktikami dala najavo aj Ella Pamfilovová z Centrizbirkoma a vyhlásila, že CIK bude práve na takéto praktiky špeciálne poukazovať.
     
    Ak tá či oná politická strana vedie so svojimi silnými politickými konkurentmi bitku takým spôsobom, voliči by o tom mali vedieť,“ uviedla.
     
    Aktivitu Centrálnej volebnej komisie si pochvaľuje aj sám spolupredseda Golos Grigorij Melkonjanc, ktorý uviedol, že zmeny k lepšiemu prišli v marci tohto roku s tým, keď bola do čela komisie postavená Pamfilovová.
     
    Má snahu tú situáciu skutočne zlepšiť,“ uviedol.
     
    Golos kritizuje aj rozhodnutie dolnej komory ruského parlamentu presunúť voľby z pôvodne plánovaného začiatku decembra na september. Zmena bola iniciovaná v lete roku 2015 predsedom Štátnej dumy Sergejom Naryškinom, ktorého rozhodnutie podporili lídri frakcie pozostávajúcej z Jednotného Ruska, LDPR a Spravodlivého Ruska.
     
    Podľa názoru profesora politológie Mníchovskej univerzity Petra Stykowa prenesenie volieb na september necháva stranám len veľmi málo času k predvolebnej agitácii. To najviac uškodí opozičným stranám,“ myslí si expert.

    V lete sa o politiku nikto nezaujíma

    Leto ľudia poväčšine trávia na chatách a politikou sa v podstate vôbec nezaoberajú, tiež v tejto časti roka nie sú príliš ochotní počúvať kritické hlasy opozície,“ objasnil Stykow v rozhovore pre DW.
     
    Na začiatku roka 2016 boli v Rusku navyše prijaté dva zákony, ktoré silne obmedzujú práva voličov.
     
    Z iniciatívy Jednotného Ruska bol presadený zákon, ktorý jednotlivým kandidátom a politickým stranám umožňuje vyslať k voľbám iba dvoch pozorovateľov. Predtým žiadny limit na počet pozorovateľov neexistoval. Súpis pozorovateľov musí byť navyše odovzdaný Izbirkomu už tri dni pred voľbami.
     
    Druhý zákon, ktorý tiež iniciovali poslanci z Jednotného Ruska, obmedzuje prácu novinárov v deň volieb. Od tohtoročných volieb sa budú potrebovať akreditovať do troch dní pred začiatkom volieb. To navyše môžu urobiť len tí novinári, ktorí majú priamo zmluvu s nejakou konkrétnu redakciou. To v praxi znamená, že nezávislí korešpondenti k voľbám nebudú mať prístup.
     
    Vo výsledku sa dá konštatovať, že parlamentné voľby v Rusku sa stali akýmsi štátnym sviatkom,“ píše pre Deutsche Welle politologička Petra Styova.
     
    V duchu sovietskych tradícií nemajú voľby takmer žiadny význam, skôr predstavujú akýsi ojedinelý typ štátneho sviatku, ktorý ľud oslavuje v septembri po tom, čo sa vráti zo svojich chát,“ myslí si politologička.
    - Reklama -