Voľba člena súdnej rady by sa mohla odložiť, pripúšťa Bugár

    0
    Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)
    “V prípade Súdnej rady sa budeme musieť dohodnúť v koalícii. Môže sa stať, že odložíme hlasovanie. Intenzívne rokujeme po tom, čo ministerka Žitňanská vyslovila svoj postoj,” povedal Bugár.
     
    Žitňanská mala vo štvrtok (15.6.) rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Jankovskej nominácia je pre ňu neprijateľná. Údajne bude zvažovať svoje zotrvanie vo funkcii v prípade, ak Jankovská do Súdnej rady prejde. 
     
    Ministerka nedávno povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa. “S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť,” uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.
     
    Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Gábora Gála stojí za Žitňanskou a Jankovskej nomináciu považuje za problém. Je za nájdenie dohody. Nepovedal, či strana vystúpi z koalície, ak by Žitňanská podala demisiu.
     
    Voľba člena, ktorý má v Súdnej rade zastupovať parlament, je naplánovaná na aktuálnu schôdzu NRSR. Okrem Jankovskej kandiduje aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade končí mandát Alene Šiškovej.
     
    - Reklama -