Vojna medzi Britániou a Španielskom? V TV padlo šokujúce vyjadrenie

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    V piatok v rámci rokovania o brexite ponúkla Európska únia Španielsku možnosť vetovať budúce rozhodnutia o podobe vzťahu medzi Gibraltárom a EÚ potom, keď blok opustí Veľká Británia.

    Otázka budúcnosti skalnatej enklávy ležiacej na najjužnejšom cípe Španielska sa zdá byť doteraz zrejme najkomplikovanejším bodom rozhovorov o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, v rámci ktorých sa riešia aj také dôležité témy, ako sú podmienky prístupu VB k jednotnému európskemu trhu či budúci status občanov EÚ žijúcich na území ostrovného kráľovstva a vice versa.

    Debaty o otázkach týkajúcich sa Gibraltáru už v minulosti patrili medzi tie komplikovanejšie. Preto sa Brusel podľa názoru mnohých expertov radšej priklonil k tejto možnosti, ktorá by mala prispieť k zjednodušeniu rokovacích procesov.

    „Zdá sa, že Brusel tento ústupok Španielsku urobil v snahe uľahčiť celý rokovací proces o odchode Veľkej Británie z EÚ,“ cituje americká CNBC slová jedného z európskych diplomatov v belgickom Bruseli.

    Podľa najnovšieho návrhu týkajúceho sa rozhovorov o odchode VB z EÚ, ktorý zvyšní členovia musia odsúhlasiť do 29. apríla, nebude po vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie žiadna dohoda medzi EÚ a VB automaticky aplikovateľná na Gibraltár bez toho, aby sa na tom vzájomne zhodli ostrovné kráľovstvo a Španielsko.

    Táto klauzula tak v podstate dáva Madridu podiel na rozhodovacích právomociach v otázkach budúceho osudu Gibraltáru, ale až potom, keď bude celá záležitosť vyriešená, teda po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

    Tlačový hovorca španielskej vlády vyjadril obratom spokojnosť s rozhodnutím EÚ.

    „To je presne to, čo sme chceli a o čom sme od začiatku hovorili. Uznanie španielskej právnej a politickej pozície zo strany Európskej únie nás plne uspokojuje,“ cituje slová Íñiga Méndeza de Viga z nedávnej tlačovej konferencie CNBC.

    O poznanie menej spokojná je s rozhodnutím EÚ vláda samotného Gibraltáru, ktorá ihneď v piatok zverejnila oficiálne vyhlásenie, v ktorom vyjadrila svoju nevôľu s pozíciou Španielska.

    „Zo strany Španielska ide o poburujúci pokus o manipuláciu Európskej rady s cieľom dosiahnuť vlastný úzky politický záujem. Je to jasný dôkaz, že Španielsko zaujalo predátorský prístup, v rámci ktorého sa nebude báť zatlačiť svojich partnerov do kúta,“ napísal v e-mailovom vyhlásení ministerský predseda Gibraltáru Fabian Picardo.

    Prudká reakcia vo Veľkej Británii

    Zjavné podráždenie mnohých britských politikov zosobnil najmä bývalý líder konzervatívcov Michael Howard, ktorý v nedeľu uviedol, že Theresa Mayová bude na ochranu Gibraltáru pripravená použiť všetky dostupné prostriedky vrátane tých vojenských.

    „Pred tridsiatimi piatimi rokmi sa iná predsedníčka britskej vlády rozhodla vyslať námorníctvo cez pol sveta, aby zaistilo slobodu inej malej skupine britských občanov proti inej po španielsky hovoriacej krajine. Som si absolútne istý, že súčasná ministerská predsedníčka ukáže rovnaké odhodlanie v ochrane obyvateľov Gibraltáru,“ predniesol v nedeľu na Sky News lord Michael Howard.

    Z Downing Street sa k tomuto komentáru odmietli vyjadriť, ale informovali o tom, že Mayová už kontaktovala Fabiana Picarda z Gibraltáru, ktorého uistila, že „Veľká Británia je aj naďalej odhodlaná hájiť záujmy Gibraltáru“, informuje denník The Guardian.

    Ministerská predsedníčka Mayová dodala, že britská vláda by „nikdy neuzavrela dohodu, podľa ktorej by obyvatelia Gibraltáru proti svojej vlastnej vôli pripadli pod suverenitu iného štátu“.

    Jeden zo skúsených európskych diplomatov však britskému denníku The Guardian povedal, že Európska únia v otázke Gibraltáru rozhodne neustúpi, a dodal, že Španielsko investovalo do budovania podpory zo strany členských štátov v danej otázke veľa času a energie.

    „Španielsko berie túto tému veľmi, veľmi vážne. Myslím si, že má zo strany všetkých členských štátov podporu,“ uviedol ďalší diplomat.

    Historický kontext

    Španielsko sa už dlho snaží o dosiahnutie „spoločnej suverenity“ nad Gibraltárom, ale najnovší pokus o získanie väčšieho vplyvu nad enklávou je podľa mnohých expertov spojený skôr s úmyslom zvýšiť súčasné veľmi nízke korporátne dane, ktoré robia zo skalnatého územia atraktívnu destináciu pre finančný sektor.

    Španielsko sa ďalej odvoláva na to, že gibraltárske letisko sa nachádza na území, ktoré oficiálne nepatrí Veľkej Británii. Utrechtská zmluva z roku 1713, v ktorej Španielsko postúpilo Spojenému kráľovstvu hrad, prístav a mesto na Gibraltári, vraj nezahŕňala práva na výbežok, kde sa nachádza pristávacia dráha letiska.

    - Reklama -