Vojna. Možno svetová. Vo svetových médiách sa objavujú desivé informácie

    0
    Atómový výbuch (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Americký denník USA Today, spravodajská agentúra Reuters a britská mutácia denníka Metro sa nezávisle od seba v ostatných dňoch zaoberajú možnosťou, že svet by mohol po viac ako šesťdesiatich rokoch zachvátiť ďalší ničivý konflikt. Denník USA Today vo svojom texte s titulkom “Je to začiatok tretej svetovej vojny? Práve toho sa ľudia obávajú” publikuje tweety niekoľkých Američanov, ktorí sa po zásahu v Sýrii obávajú príchodu tretej svetovej vojny.

    Väčšina autorov komentárov, ktoré publikoval denník USA Today, sa zhodne, že konflikt v Sýrii sa môže po zásahu amerických síl rozšíriť do ďalších krajín. Jeden z nich k svojmu tweetu pripája takmer štyri roky starý komentár Donalda Trumpa, v ktorom súčasný americký prezident obviňuje „príšernú“ Obamovu administratívu, že môže spôsobiť tretiu svetovú vojnu. „Atentát na arcivojvodu Františka Ferdinanda viedol k 1. svetovej vojne, napadnutie Poľska Nemeckom k 2. svetovej vojne. K čomu povedie Trumpovo rozhodnutie, zatiaľ ešte nevieme,“ konštatuje denník.

    Spravodajská agentúra Reuters oproti tomu vyjadruje ústami americkej veliteľky vojnového námorníctva a šéfky spoločného veliteľstva NATO v Neapole Michelle Howardovej obavy z Ruska. „Ruské námorníctvo v uplynulých rokoch očividne zintenzívnilo námorné operácie. Takúto intenzitu sme nepozorovali ani v časoch Sovietskeho zväzu, keď bolo ich námorníctvo početnejšie. Chápem, že ruské námorníctvo pracuje globálne. Ale zvyšujúca sa aktivita je neprehliadnuteľná,“ poznamenala.

    „Hrozí, že členské štáty NATO sa zamerajú na svoje oblasti záujmu a spustia zo zreteľa ruské aktivity v ďalších oblastiach. Ruské námorné manévre navyše sprevádzajú zvýšené počty kybernetických útokov,“ uviedla Michelle Howardová v rozhovore pre Reuters a zároveň vyjadrila obavy zo snahy Moskvy rozdeliť Severoatlantickú alianciu. O možnom vojnovom konflikte síce Howardová priamo nehovorila, ale jej slová sú jednoznačné.

    Vrásky na čele spôsobuje politikom a obyvateľom západného sveta aj vodca Severnej Kórey Kim Čong-un. Ako referuje britský denník Metro, Kim Čong-un vyhlásil, že jeho krajina sa nachádza na pokraji vojny so Spojenými štátmi. „Je zrejmé, že potom, ako americký prezident nariadil úder proti Asadovi v Sýrii, Severná Kórea značne znervóznela. Tamojší komunistický režim považuje Asada vo svojom boji proti Západu za kľúčového spojenca,“ píše Metro.

    Diplomatický tón vynechal vo svojom vyjadrení aj severokórejský veľvyslanec v Moskve Kym Jyong-Jun. „Naša armáda je pripravená uštedriť Spojeným štátom v prípade provokácie počas cvičenia nemilosrdný úder,“ uviedol diplomat. Napätie medzi oboma krajinami sa zvýšilo po oznámení, že Severná Kórea zrejme hodlá 15. apríla, teda v deň 105. narodenín Kim Il-songa, otestovať medzikontinentálnu balistickú strelu. Spojené štáty sa medzitým rozhodli vyslať do oblasti svoju lietadlovú loď.

    - Reklama -