Vojenská polícia má mať nové úlohy, jej policajti dostanú viac právomocí

    0
    Vojenská polícia (ilustračné foto) (Autor: mr)

    “V nadväznosti na nové úlohy Vojenskej polície rozširujú sa oprávnenia vojenského policajta pri zaisťovaní ochrany vojenskej leteckej dopravy a chráneného vojenského objektu. Zároveň sa rozširujú donucovacie prostriedky a upravuje sa ich použitie. Z aplikačnej praxe vyplynula v súvislosti so zabezpečením obrany a bezpečnosti štátu potreba zakázať vstup do chránených vojenských objektov a ustanoviť sankcie za porušenie tohto zákazu,” ozrejmil rezort.

    Novela zákona má tiež pomôcť zabrániť zneužitiu označenia Vojenskej polície, teda služobnej rovnošaty, preukazu či odznaku. Zároveň má definovať priestupky a sankcie, pričom popisuje Vojenskú políciu ako vecne príslušný orgán, ktorý bude tieto priestupky objasňovať. Podľa rezortu tiež dopĺňa chýbajúcu právnu úpravu stravovania osoby, ktorej bola vojenským policajtom obmedzená osobná sloboda.

    Potrebu legislatívnej zmeny ministerstvo argumentuje potrebou úpravy vzhľadom na vývoj policajno-bezpečnostnej situácie v rezorte a zmeny v právnom poriadku.

    V prípade schválenia novely v parlamente a podpise prezidenta má vstúpiť do platnosti od 1. apríla 2019.

     

    - Reklama -