Vojaci a transportéry v uliciach. Proruská separatistická republika zrejme zažíva boj o moc

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Podľa médií je táto situácia výsledkom mocenských sporov vo vedení samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) po tom, ako jej najvyšší predstaviteľ Igor Plotnickij odvolal z funkcie ministra vnútra Igora Korneta. Kornet sa podľa agentúry UNIAN odmietol podriadiť Plotnického rozhodnutiu.

    Podľa agentúry DPA súčasná situácia v Luhansku nijako nesúvisí s ozbrojeným konfliktom, ktorý v Donbase vypukol v roku 2014. Proruské sily v Donbase vtedy odmietli podporiť novú, prozápadne orientovanú ukrajinskú vládu a vyhlásili na svojom území samostatné ľudové republiky – jednu v okolí mesta Luhansk, druhú v oblasti Donecka. 

    DPA dodala, že miestni obyvatelia informovali o ozbrojených mužoch bez označenia, ktorí od utorka rána blokovali prístupy do centra mesta. Podľa agentúry UNIAN sú neznámi muži vyzbrojení granátometmi a majú aj obrnené transportéry.

    Podľa UNIAN Kornet v komentári k obsadeniu centra Luhanska uviedol, že ide o pokus o potlačenie aktivít skupiny ukrajinských špiónov a diverzantov a znova poprel správy o svojom odvolaní z funkcie. 

    RIA Novosti citovala Plotnického, ktorý vo svojom vyhlásení uviedol, že pokusy o destabilizáciu situácie v LĽR sú zbytočné a “v najbližšom čase budú úplne neutralizované”. 

    - Reklama -