Vodu kážu, víno pijú. Mal vytvoriť systém spravodlivejších daní a pritom si roky sám ulieval na tajné švajčiarske konto

    0
    Jérôme Cahuzac, exminister odsúdený za daňové podvody (Autor: TASR)
    Bol to práve bývalý minister Jérôme Cahuzac, kto viedol kampaň Hollandovej ľavicovej vlády na boj proti daňovým únikom. Prokuratúre sa podarilo dokázať, že na tajnom konte vo Švajčiarsku mal uložené milióny eur, ktoré vo Francúzsku nikdy nezdanil. Ide o jeden z najväčších škandálov funkčného obdobia Francoisa Hollanda. 
     
    Kampaň, ktorú francúzske médiá prirovnávali ku „križiackemu ťaženiu“ proti daňovým podvodníkom, odštartovala francúzska vláda v roku 2012. Úrady sa pritom mali zamerať najmä na boháčov, ktorí sa snažia vyhnúť daniam zakladaním zahraničných účtov alebo takzvaných schránkových spoločností v cudzine. Za reformu bol zodpovedný práve Jérôme Cahuzac. 
     
    Už v roku 2013 sa ukázalo, že exminister si dve dekády tajne posielal peniaze na švajčiarske konto, aby nemusel platiť dane vo Francúzsku. Dlhotrvajúci spor s Cahuzacom poškodil reputáciu prezidenta Hollanda, ktorého až dovtedy médiá prezývali Mr. Normal, lebo jeho kabinet nemal na krku žiadne väčšie škandály.
     
    Odsúdenie bývalého člena vlády krátko pred koncom funkčného obdobia otriaslo podľa denníka the Guardian dôverou verejnosti v prezidenta aj vládu. Na prezidentských voľbách na budúci rok to aj tak nič nezmení, lebo Hollande už vopred oznámil, že kandidovať nebude. Ľudia mu totiž dali v najnovších prieskumoch len minimálnu podporu a jeho šance na úspech by boli takmer nulové. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -