Vodu káže, víno pije, píše o Ficovej dvojtvárnej politike podpredseda KDH Miloš Moravčík

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    Podľa Moravčíka robí vláda Roberta Fica presný opak toho, čo  požaduje od Grécka. Prvým porovnaním, ktoré si podpredseda KDH berie na mušku, sú potraviny. V Grécku pod tlakom veriteľov stúpla daň na vybrané potraviny z 13 na 23 percent. Do tejto skupiny patria napríklad cukor, soľ, hovädzie mäso, olej, korenie, nápoje a mnohé ďalšie. Rovnako sú zdanené aj jedlá v reštauráciách, občerstveniach, baroch či jedálňach. Ficova vláda sa naopak chystá pár mesiacov pred voľbami zapáčiť voličom a daň znižovať z 20 na 19 percent. Tak to pritom malo byť vďaka vývoju ekonomiky automaticky už od začiatku roka, ale Smer tomu vlani v júni zabránil zmenou zákona.

    V Grécku sa daňový systém tento rok zjednodušil v záujme zvýšenia objemu daní, ktoré je schopný štát vybrať od podnikateľov a fyzických osôb. „Má ísť o odstránenie refundácií spotrebnej dane na pohonné hmoty pre farmárov, zvýšenie lodných daní, zrušenie výnimky platenia DPH pre ostrovy, zjednodušenie dane z príjmov a elimináciu iných neefektívnych výnimiek,“ píše Moravčík. Vláda Roberta Fica, podľa podpredsedu KDH slovenský daňový systém naopak komplikuje. „Vybrané daňové výdavky umožnila uplatňovať vo viac ako 100% výške, iné zase len v 80% úrovni. Zaviedla nelogické pravidlá do odpisovania strát z predchádzajúcich rokov. Zmenila odpisové skupiny tak, aby získala v najbližších rokoch viac peňazí bez ohľadu na budúcnosť. Poskytuje daňové úľavy vyvoleným firmám a ostatným zvýšila daňovú sadzbu na 22 percent,“ uvádza Miloš Moravčík.

    Na rozdiel od Grécka sa na Slovensku zhoršil aj sociálny či zdravotný systém. Kým od Grécka veritelia, a teda aj Fico, požadujú dokončenie reforiem penzijného systému a zníženie výdavkov v tejto oblasti, naša vláda „vyhnala vyše 150 tisíc ľudí z 2. piliera“. Podľa Moravčíka sa Ficov kabinet  „vyhýba diskusii o neudržateľnosti 1. dôchodkového piliera napriek tomu, že demografický vývoj už teraz prináša problémy s vyplácaním dôchodkov. Slovenská vláda robí dokonca pravý opak“.

    Moravčík tvrdí, že nie je možné, aby pre jednu krajinu bolo „dobré mať veľa výnimiek v DPH a pre inú málo. Nie je logické, aby pre jednu krajinu bolo dobré mať komplikovaný daňový systém a pre inú jednoduchý. To platí aj pre udržateľnosť dôchodkového a zdravotného systému“. Podpredseda KDH na záver uvádza, že premiér Fico by mal jasne povedať, čo je pre Slovensko dobré a čo nie. „Mal na Slovensku presadzovať nielen to, čo pomôže jeho strane do volieb, ale hlavne to, čo pomôže všetkým ľuďom a aj po voľbách,“ myslí si Miloš Moravčík.

    - Reklama -