Vodné delá, slzný plyn. Proti tomu kamene, fľaše a zapálené odpadkové koše. Pouličná vojna v Hamburgu sa rozhodne nekončí

    0
    Polícia nasadila proti radikálom v noci vodné delá (Autor: Vít Hassan)
    Nepokoje prebiehali vo štvrti Schanzenviertel zhruba od desiatej hodiny večer. Na zemi tu sedelo zhruba 150 demonštrantov, ktorí odmietli opakované výzvy polície, aby miesto opustili, a naďalej tu zotrvávali a blokovali prejazd áut.
     
    Po zhruba hodine dohovárania reagovali na situáciu veľmi ostro ťažkoodenci, keď na demonštrantov namierili vodné delá. Tie protestujúcich doslova zmietli z asfaltu. Vodné delá potom používala polícia opakovane, znovu ich opoužila okolo pol jednej v noci.
     
    Zdroj: YouTube/The 4K Guy  Fire/Police/EMS
     
    Ťažkoodenci využili aj slzný plyn vo veľkých tubách, ktoré sú určené špeciálne pre demonštrácie. Demonštranti totiž neustále hádzali po mužoch zákona fľaše a kamene. Potom, čo bola táto blokáda rozohnaná vodnými delami aj obrnenými vozmi, demonštranti sa presunuli zhruba o kilometer ďalej na Sternschanze.
     
    V okolí potom ďalej panovali potýčky medzi políciou a hlúčikmi demonštrantov. V minulých dňoch tu v súvislosti s demonštráciami došlo aj k rozbitiu výkladov a vyrabovaniu miestneho supermarketu.
     
    Demonštranti následne vytvorili barikády a zapálili niekoľko plastových odpadkových košov.
     
    V súvislosti s usporiadaním summitu G20 čelí starosta Hamburgu Olaf Scholz kritike zo strany SPD, keďže pred akciou sľuboval, že občania túto akciu nezaznamenajú. Teraz sa za celú situáciu ospravedlnil. Kritike čelí aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, lebo o Hamburgu je známe, že je liahňou ľavicových radikálov. Ani ona sama pritom nepredpokladala nepokoje, Nemci však hovoria o najväčších demonštráciách za posledných dvadsať rokov.
     
    Zdroj: YouTube/Brandon Rosario
     
    Nechápem, prečo bola táto akcia usporiadaná práve v Hamburgu, lebo je všeobecne známe, že tu sú koncentrovaní ľavicoví anarchisti. Nechápeme tiež, prečo sa miesto summitu vybralo navyše tak, že v blízkosti bývajú vo veľkom množstve aktivisti,“ povedal jeden zo zamestnancov hamburského hotela. Niektorí dokonca prirovnávajú strety k ukrajinskému Majdanu.
     
    Zdroj: YouTube/SmartrMelon
     
    Nepokoje v Hamburgu prebiehali už od štvrtkového dňa, zranené boli desiatky policajtov, zadržané stovky ľudí.
     
    Autor: Vít Hassan
     
    - Reklama -