Vo švédskom kraji majú veľmi neobvyklý problém, máli sa im migrantov

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Miestna samospráva vo švédskej provincii Jämtland chce prijať čo najviac utečencov. Počet migrantov, ktorých by mala provincia prijať v rámci vládneho prerozdeľovacieho nariadenia, považuje miestna samospráva za nedostatočný. Hľadá preto spôsob, ako ho aspoň zdvojnásobiť. Podľa švédskeho denníka je samospráva dokonca ochotná obchádzať zákon, len aby získala čo najviac utečencov.

    V roku 2015 sa počet žiadateľov o azyl, ktorí do oblasti prišli, blížil k tisícke. Minulý rok už to bolo pre vládne nariadenie len niečo cez 200 migrantov. Takmer päťnásobné zníženie viedlo vo viacerých obciach v oblasti k protestom a demonštráciám. Podľa Jenny Edlund z krajskej správnej rady sú miestni teraz zúfalí, lebo kvôli vláde nemôžu prijať toľko utečencov, koľko by chceli.

    Jämtland je historická provincia v strede Švédska, ktorá sa rozkladá na ploche zhruba 34 000 kilometrov štvorcových, čo predstavuje viac ako 8 % z celkovej rozlohy krajiny. Hoci je oblasť druhým najväčším krajom vo Švédsku nachádza sa v nej len jedno mesto Östersund a aj to, rovnako ako celý región, čelí dlhodobo výraznému poklesu populácie. Švédi z oblasti odchádzajú.

    Pozitívnu zmenu v dlhodobom populačnom poklese však priniesla migrácia. Prichádzajúci utečenci totiž dokázali čiastočne nahradiť odchádzajúcich Švédov. Dôvod, prečo chce miestna samosprávna za každú cenu prijímať čo najviac utečencov, je teda jednoduchý – chce znovu zaľudniť región pomocou migrantov. Vládne prerozdeľovacie kvóty im preto nevyhovujú.

    Švédske vládne prerozdeľovacie nariadenia v praxi znamená, že všetky kraje vo Švédsku musia prijať istý počet žiadateľov o azyl, čím sa vláda snaží odbremeniť oblasti, ktoré sú migrantmi najviac zaťažené. Prakticky je to obdobný mechanizmus, akým by malo byť prerozdeľovanie utečencov v rámci kvót medzi štát Európskej únie. 

    - Reklama -