Vo Švédsku ide do tuhého. Premiér nevylučuje nasadenie armády proti pouličným gangom

    0
    Policajti vyšetrujú silný výbuch, ktorý otriasol policajnou stanicou v Helsingborgu ležiacom na juhu Švédska (Autor: TASR)
    Počet vrážd vo Švédsku je v porovnaní s medzinárodným priemerom relatívne nízky, ale násilné činy a prestrelky medzi pouličnými gangmi sú v uplynulých rokoch čoraz častejšie. Len v prvom týždni tohto roka zastrelili štyroch ľudí. Šesťdesiatročný muž podľahol zraneniam spôsobeným výbuchom granátu, ktorý obeť zdvihla zo zeme pred metrom na predmestí Štokholmu. 
     
    Podľa agentúry Reuters budú dodržiavanie zákonov, právo a poriadok hlavnými témami parlamentných volieb, ktoré Švédov čakajú v septembri. Práve nepokoje medzi gangmi využívajú politici zo strany Švédskych demokratov, ktorí tvrdia, že za nárastom kriminality je náhle a výrazné zvýšenie počtu migrantov v krajine. 
     
    Premiér Stefan Lofven nevylučuje zo spomínaných dôvodov ani nasadenie armády. „Povolať armádu by nebola prvá možnosť, ale som pripravený urobiť čokoľvek, čo je potrebné, aby som zabezpečil, že vážny organizovaný zločin bude rozdupaný,“ povedal predseda švédskej vlády. 
     
    Lofvenov kabinet už teraz prisľúbil polícii dodatočné financie v sume 7,1 miliardy švédskych korún, čo je v prepočte viac ako 720 miliónov eur. Tieto peniaze majú švédski policajti dostať do roku 2020 na lepšie vybavenie a monitoring, ale v pláne sú aj prísnejšie zákony, ktoré budú tvrdšie trestať zločiny spáchané so strelnými zbraňami. Polícia by sa mala ľahšie dostať aj k odpočúvaniu či sledovaniu e-mailovej komunikácie ľudí podozrivých z účasti na organizovanom zločine. 
     
    Správa Švédskej národnej komisie na prevenciu kriminality ukazuje, že čoraz viac Švédov má obavy z rastúcej kriminality a zároveň klesá dôvera v políciu. „Ľudí strieľajú v pizzériách, ľudí zabíjajú ručné granáty, ktoré nájdu na uliciach. Toto je nové Švédsko. Nové, vzrušujúco dynamické, multikultúrny raj, za ktorý mnohí v tomto zhromaždení roky bojovali, aby mohol vzniknúť,“ odkázal líder Švédskych demokratov Jimmie Akesson sarkasticky svojim kolegom v parlamente na stredajšom zasadaní. 
     
    - Reklama -