Vlastenecká povinnosť? Uznávaný egyptský advokát hovoril v televízii o znásilnení a je z toho haló

    0
    Ilustračné foto: Egyptské letovisko Hurgada (Autor: TASR)

    Al-Wahsh priamo v televíznom štúdiu povedal, že je „vlasteneckou povinnosťou“ znásilniť ženu, ktorá sa na verejnosti pohybuje napríklad v roztrhaných džínsach. „Ženy v takom nevhodnom odeve priamo vyzývajú mužov, aby ich obťažovali. Tieto ženy a dievčatá skutočne nemajú žiadnu sebaúctu. Polonahé sa pohybujú po uliciach. Potom je priamo vlasteneckou povinnosťou ich obťažovať a znásilniť,“ konštatoval egyptský advokát.

    V západnej spoločnosti by sa po niečom takom asi kariéra známeho advokáta skončila a následne by sa musel ospravedlniť a odísť z verejného života. V Saudskej Arábii či Afganistane by, naopak, zrejme zožal potlesk od imámov. Súčasný Egypt sa nachádza približne na polceste medzi oboma svetmi, takže al-Wahshovo vyjadrenie tam vyvolalo búrlivé reakcie. Minimálne medzi predstaviteľkami organizácií na ochranu ženských práv.

    „Podali sme na al-Wahsha aj televíziu al-Assema, ktorá talk šou vysielala, sťažnosť. Jeho výzvy na znásilnenie porušujú ústavu, ktorá chráni ženy pred násilím. Zaskočilo nás, že niečo také vypustí z úst advokát, ktorý by mal hájiť právo a slobodu. Médiá by mali do budúcna prestať pozývať do svojich relácií ľudí, ktorí propagujú násilie na ženách,“ uviedla šéfka Národnej ženskej asociácie Maya Mursiová.

    Ale od prostorekého advokáta sa ženy žiadneho ospravedlnenia nedočkali. Al-Wahsh, naopak, ďalej trvá na tom, čo povedal, a svoj komentár ďalej rozviedol. „Keby sa podobným nevhodným spôsobom obliekala moja dcéra, tak by sa jej to znásilnenie, samozrejme, takisto týkalo. Ženy musia v prvom rade rešpektovať samy seba, inak ich nebudú rešpektovať ostatní,“ uviedol egyptský advokát na internetových stránkach denníka al-Watan.

    Ako rakúsky denník Kronen Zeitung dodáva, hlavné mesto Egypta Káhira bolo pred niekoľkými týždňami podľa štúdie Thomson Reuters Foundation vyhlásené za jedno z najnebezpečnejších miest pre ženy. V rámci štúdie sa skúmalo devätnásť veľkých svetových metropol s ohľadom na počet sexuálnych útokov a ďalšie aspekty. Slová egyptského advokáta potvrdzujú, že táto krajina má pred sebou v oblasti rešpektu k ženám ešte dlhú cestu.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -