Vládny návrh rušenia amnestií nepodporíme, je to obludnosť a podvod na ľudí, odkazuje Kollár. Saskári a kotlebovci až tak jasno nemajú

    0
    Boris Kollár počas tlačovej konferencie (Autor: TA3)

    Opozičná politická strana Sme rodina v parlamente nepodporí vládny návrh ústavného zákona na zrušenie Mečiarových amnestií. Naopak, jej poslanci budú hlasovať za návrh, ktorý do parlamentu predložil poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Vládny návrh pritom označil za podvod a obludnosť, ktorá by v prípade, že prejde, znamenala akurát tak zabetónovanie amnestií a pochovala by sa tak možnosť raz a navždy sa s nimi porátať.

    Podľa návrhu, ktorý tento týždeň schválila vláda SR, by parlament mal možnosť zasiahnuť v prípade individuálneho zlyhania prezidenta SR pri udelení amnestie alebo milosti. Rozhodnutie poslancov by musel následne v lehote 60 dní potvrdiť Ústavný súd SR. To má platiť i v prípade návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a milosti prezidenta Michala Kováča. O tom má parlament rokovať na marcovej schôdzi. Viac o vládnom návrhu ústavného riešenia zrušenia Mečiarových amnestií sme písali tu.

    „My máme zastupovať ľudí a my sme na to dostali mandát. Keď 90 ľudí utvorí ústavný zákon, nikto o tom nemá diskutovať,“ povedal Kollár. „Obludnosť“ vládneho návrhu ústavného zákona je podľa neho v tom, že v konečnom dôsledku nerozhodnú poslanci parlamentu, ale Ústavný súd SR. „Neboli volení občanmi, nedostali mandát od občanov,“ poznamenal Kollár na margo sudcov ústavného súdu. „Obrovská obludnosť je, že niektorí z nich boli dokonca svojho času poslancami HZDS a už v minulosti hlasovali proti zrušeniu amnestií,“ prízvukoval. „Som proti tomu, aby títo ľudia rozhodovali o zrušení amnestií,“ vyhlásil Kollár.

    Vznik vládneho návrhu si opozičný líder vysvetľuje narastajúcim verejným tlakom. Premiér podľa neho pochopil, že pri súčasnom stave verejnej mienky musí zmeniť svoju doterajšiu rétoriku o nezrušiteľnosti amnestií a prispôsobiť sa tlaku ľudí, inak by sa vystavil vysokému riziku výrazného poklesu preferencií. „Myslíte, že Fico dostal z večera do rána zdravý rozum a osvietilo ho? Vôbec nie,“ skonštatoval Kollár.

    Za spôsob, akým sa amnestie majú zrušiť, označil návrh Jána Budaja. „To je čisté legálne riešenie,“ uzavrel. Podľa návrhu poslanca Jána Budaja by o zrušení Mečiarových amnestií mali rozhodnúť priamo poslanci NR SR formou ústavného zákona. Ak by však aj hypoteticky prešiel Budajov návrh, podľa Kollára je nepravdepodobné, že by to znamenalo pre niekoho väzenie. Podarí sa ale podľa neho rozviazať ruky vyšetrovacím orgánom. Ako spoločnosť sa musíme v prvom rade očistiť a povedať, kto a ako to vtedy urobil, myslí si. „Keď ale vidím Gorilu, nemyslím, že niekoho zavrú,“ vysvetlil Kollár.

    Bývalý premiér Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident udelil v roku 1998 amnestie v súvislosti s prípadom zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby.

    Vládny návrh vyvoláva mnohé otázky, myslí si bojovník za zrušenie amnestií Budaj

    Podľa Jána Budaja náhla iniciatíva dvoch strán (Smeru a SNS), ktoré boli až doposiaľ odporcami prijatia ústavného zákona o zrušení amnestií, vyvoláva viac otázok, ako prináša odpovedí. „Prečo je potrebné ísť inou cestou než tou, ktorá je v súlade s doterajšou parlamentnou praxou? Prečo má byť parlament preverovanýústavným súdom? Prečo sa má meniť ústava natrvalo a na všetky prípady amnestií, ak nám ide o zrušenie konkrétneho zneužitia inštitútu amnestie, ktoré súvisí so zakrytím zavlečenia prezidentovho syna? Prečo dnes chcú poslanci a politici, ktorí už v minulosti ignorovali rozhodnutie ústavného súdu, nás ostatných presvedčiť, že práve ústavný súd má stáť nad priamo zvoleným zborom poslancov? Že práve ústavný súd, v ktorom je veľa straníckych nominantov a nik z nich nie je volený občanmi, má stáť nad ústavodarným zhromaždením, ktorým je Národná rada Slovenskej republiky? A napokon prečo o takejto závažnej zmene ústavy a vzájomných vzťahov medzi ústavnými inštitúciami, o ktorej predseda parlamentu hovorí, že je to priam historická chvíľa, máme hlasovať už o pár dní a v extrémne zrýchlenom režime?“ uviedol Budaj vo svojom stanovisku.

    „Všetky tieto otázky a takisto aj preštudovanie návrhu si vyžiadajú viac času a vyžadujú si aj rokovania s odborníkmi a expertami,“ myslí si Budaj. „Tento koaličný návrh, aby sa v skrátenom konaní zmenila ústava, je šitý horúcou ihlou. A možno jeho autori vidia na konci to, že Mečiarove amnestie zostanú práve prostredníctvom ústavného súdu navždy nezrušené,“ uviedol.

    Koaličné riešenie je bezprecedentné, odkazujú liberáli

    Strana Sloboda a Solidarita nesúhlasí s tým, aby vládny návrh na zrušenie Mečiarových amnestií Národná rada SR prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní. „Zrušenie Mečiarových amnestií ústavným zákonom, ktoré aktuálne iniciovala opozícia, je známe už niekoľko rokov. Bolo predmetom mnohých diskusií a k navrhovanému riešeniu sa vyjadrili aj právne kapacity. Podľa nich je možné zrušiť Mečiarove amnestie ústavným zákonom, pričom týmto krokom nebudú porušené princípy právneho štátu, ale naopak, umožní sa priechod spravodlivosti,“ uvádza SaS.  

    Riešenie, ktoré predstavila koalícia, je bezprecedentné a takáto zmena vyžaduje odbornú diskusiu. „Zásahy do ústavy musia vychádzať z dôkladného poznania dôsledkov, aké vyvolajú. Osobitne sa to týka tých nezamýšľaných. Unáhlenými zmenami ústavy sa zvyšuje riziko, že konečný výsledok bude v rozpore s očakávaniami. Žiadame preto koaličné strany, aby na diskusiu o svojom návrhu ponechali verejnosti, zvlášť tej odbornej, dostatočný priestor,“ dodávajú zástupcovia SaS.

    Vládny návrh môže nájsť podporu u ĽSNS

    ĽSNS v otázke vládneho návrhu nevystupuje až tak radikálne. Podpredseda strany Milan Uhrík nevylúčil, že strana podporí návrh vládnej koalície, no konečnému rozhodnutiu bude podľa jeho slov predchádzať právna analýza. „Právne analyzujeme, či tam nie sú nejaké právne kľučky, lebo existuje odôvodnené podozrenie, že ide iba o akúsi zásterku, aby v budúcnosti mohol ústavný súd toto rušenie amnestií zastaviť,“ odpovedal Uhrík na otázku, aký je momentálny postoj strany k návrhu. „Musíme si to prejsť, zvážime všetky riziká a všetky pozitíva a potom sa rozhodneme, či to podporíme alebo nie. Pokiaľ to bude po právnej stránke viesť k zrušeniu amnestií, nemáme žiadny politický ani ideologický dôvod to nepodporiť, pretože aj my presadzujeme zrušenie amnestií,“ objasnil. Pripustil však, že návrh je zo strany vládnej koalície istá forma umývania si rúk a hádzania zodpovednosti na ústavný súd.

    autor: TASR/df

    - Reklama -