Vladimir Putin predniesol výročný prejav. Do jeho obrazu na Západe veľmi nezapadá…

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Prezident Vladimir Putin riadi Ruskú federáciu od roku 2000. V roku 2018 by sa teda mohlo zdať, že už nemá čím prekvapiť. Podľa Veroniky Sušovej-Salminen však Putin odštartoval ďalší zásadný ruský obrat.

    Pred členmi oboch komôr ruského parlamentu Putin okrem iného vyhlásil, že krajina má k dispozícii zbrane, ktorým sa nedokážu brániť ani Spojené štáty, takže svet zase bude musieť brať Rusko vážne a načúvať mu. Podľa všetkého by rád obnovil mierovú stabilitu, ktorá vo svete zavládla po roku 1945. Aspoň z ruského pohľadu.

    „Nikomu sa nevyhrážame ani sa nechystáme niekoho napádať, nechceme nikomu nič vziať, hroziac mu pritom zbraňami: my sami máme dosť. Naopak považujem za nutné podčiarknuť (a je to veľmi dôležité): rastúca vojenská sila Ruska je spoľahlivou garanciou mieru na našej planéte, pretože táto sila uchováva a bude uchovávať strategickú rovnováhu a balans síl vo svete,“ citovala analytička z Putinovho prejavu.

    Väčšinu času však Putin venoval riešeniu domácich problémov. Ak bude Vladimir Putin prezidentom Ruska aj nasledujúcich šesť rokov, bude sa vraj zasadzovať o modernizáciu krajiny. Na domácom fronte je vraj totiž hlavným nepriateľom Ruskej federácie zaostalosť. „Otázka nie je postavená tak, či hrozí, že by niekto prišiel, uchvátil a zničil našu krajinu. Nie, problém je niekde úplne inde. Práve zaostalosť je naša hlavná hrozba a náš nepriateľ,“ povedal.

    Ako to zmeniť? Putin sa na jednej strane prihlásil k demokratickým hodnotám a volal po rozšírení priestoru slobody v Rusku. „Aby sme mohli ísť vpred, dynamicky sa rozvíjať, musíme rozšíriť priestor slobody a zároveň vo všetkých oblastiach posilniť inštitúty demokracie, miestnej samosprávy, štruktúry občianskej spoločnosti, súdov, musíme byť krajinou otvorenou svetu, novým myšlienkam a iniciatívam,“ apeloval Putin na ruských zákonodarcov.

    Volal tiež po boji s chudobou a žiadal masívnu podporu prorodinnej politiky v Rusku. Ak nebudú mať Rusi dosť detí, nebude to trvať dlho a v Rusku bude nedostatok pracovných síl. Lenže na to, aby mali Rusi chuť plodiť deti, musia mať zodpovedajúce životné podmienky. Putin dal najavo, že aj po sedemnástich rokoch svojej vlády je pripravený bojovať so zaostalosťou mnohých ruských regiónov.

    „Tak, ako nie je možné mať v krajine 20 miliónov chudobných, nie je podľa Putina ani možné, aby sa moderný život a možnosti koncentrovali len v niekoľkých megalopolisoch krajiny. Podľa všetkého spájal prejav – čiže predvolebný program Putina – tieto investície s podporou a rozvojom strednej triedy v krajine,“ uviedla analytička.

    Veronika Sušová-Salminen však pochybuje, že sa Putinovi môže podariť naplniť plán, keď chce súčasné výdavky na zdravotníctvo na úrovni štyroch percent HDP zvýšiť len na päť percent. Pre porovnanie: v roku 2012, teda pred celými šiestimi rokmi, predstavovali výdavky na zdravotníctvo v EÚ v priemere 8,7 percenta, čo je viac ako dvojnásobok oproti ruským štyrom percentám.

    „Štruktúrou bola Putinova reč rozdelená na časť venovanú sociálnej modernizácii, ktorá fakticky priznala značné nedostatky, a na časť, ktorá hodnotila a prezentovala výsledky vojenskej modernizácie ostatných rokov. Z hľadiska mocenských konštelácií, v Rusku značne neprehľadných, hľadal prejav rovnováhu medzi liberálnejšími ,civilikmi‘ (technokratmi) a ,silovikmi‘ (bezpečnostnými zložkami) alebo, lepšie vyjadrené, predstavoval ich kremeľskú syntézu vo verzii 2018,“ zhrnula analytička Putinov prejav.

    Putin vo svojej reči ukázal, že dokáže pomenovať problémy krajiny, lenže nie je zaručené, že ich dokáže aj zodpovedajúcim spôsobom riešiť. Napriek tomu sa zdá prakticky isté, že bude znovu zvolený, pretože dokáže Rusov presvedčiť, že na nich myslí.

    Celý text nájdete na webe Argument.

    - Reklama -