Vláda si v pondelok vypýta “požehnanie” od parlamentu. Dostanú noví ministri ich dôveru?

    0
    Vláda SR koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť (Autor: SITA)

    Programové vyhlásenie vlády (PVV) v parlamente v pondelok by mal predstaviť trojnásobný premiér Robert Fico. Následne sa rokovanie parlamentu preruší a programové vyhlásenie vlády a žiadosť o vyslovenie dôvery prerokujú všetky výbory národnej rady. Diskusia k základnému vládnemu dokumentu sa v pléne NR SR začne v utorok o 10:00. 

    Vláda podľa PVV definitívne ustupuje od plánu vyrovnaného rozpočtu v roku 2018, ako to predpokladal rozpočet verejnej správy schválený koncom minulého roka. Vyrovnaný rozpočet by malo Slovensko podľa PVV dosiahnuť o dva roky neskôr, teda v roku 2020. Nový kabinet však zároveň prijíma aj záväzok zvýšiť efektívnosť využívania verejných zdrojov. Do programového vyhlásenia sa dostal projekt zameraný na dosiahnutie čo najväčšej hodnoty za vynaložené verejné zdroje. V prvom kroku sa má uskutočniť revízia zameraná na zdravotníctvo, dopravu a informatizáciu verejnej správy, ktoré predstavujú 40 % výdavkov verejnej správy. 

    Znížiť by sa mala daň z príjmov právnických osôb na 21 % zo súčasných 22 %. Zrušiť sa má tiež daňová licencia, teda poplatok, ktorý museli spoločnosti platiť aj v prípade vykázania straty a to počnúc rokom 2018. 

    Čakacie lehoty na zdravotné a ošetrovateľské výkony by sa mali skrátiť a definovať by sa mali maximálne lehoty v nemocniciach. Za hlavné programové ciele v oblasti zdravotníctva si vláda dala pacienta na prvé miesto, zamerať sa chce aj na transparentnosť, efektívnosť a účelnosť, dôstojnosť povolania, či rozvoj, obnovu a modernizáciu. 

    Vláda sa zaväzuje udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Výstavba diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami je aj naďalej najdôležitejšou prioritou vlády pri výstavbe diaľnic, cieľom je prepojenie medzi hlavným mestom a metropolou východného Slovenska do roku 2020.

    „Vláda bude pokračovať v rozvoji dopravnej infraštruktúry, osobitne rýchlostných ciest R2, R3, R4, R7. Bude pokračovať v budovaní diaľničného prepojenia s Poľskom. Okrem pokračovania vo výstavbe na diaľnici D3 naprieč regiónom Kysúc sa sústredí na prípravu výstavby východného prepojenia od Prešova na Poľsko prostredníctvom rýchlostnej cesty R4,” uvádza sa ďalej v návrhu vládneho programu. 

    Materiál zdôrazňuje, že „nastupujúca vláda je vládou kontinuity a pokroku, s historickou šancou prekonať staré deliace čiary z 90. rokov“. Vláda použije všetky právne i politické prostriedky, aby nedala extrémizmu šancu a zastavila tak ďalšiu antisystémovú eróziu parlamentnej demokracie. Od úspechu dnešnej vládnej koalície závisí aj ďalší vývoj štandardnej parlamentnej a straníckej politiky na Slovensku, uvádza dokument. 

    Kabinet deklarujeme spoločnú vôľu inštitucionalizovať a zintenzívniť boj proti korupcii. Chce prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje. V zahraničnej a európskej politike vláda zdôrazňuje jednoznačnú kontinuitu v proeurópskej a proatlantickej orientácii SR. 

    Súčasný stav slovenského školstva, a to tak regionálneho, ako aj vysokého, považuje dokument za veľkú výzvu. Zlepšenie tohto stavu si vyžaduje zásadné vnútorné aj vonkajšie systémové zmeny a vláda je odhodlaná ich pripraviť a začať neodkladne uskutočňovať. Návrh týchto zmien sformuluje vláda do konca roku 2016 v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania. Vláda zabezpečí výrazné zvýšenie verejnej investície do školstva, spojené so zásadnými vnútornými zmenami systému školstva. 

    Vláda chce prispieť k vytvoreniu ďalších 100 000 pracovných miest ak zníženiu nezamestnanosti pod 10 percent. 

    Rozprava o programovom vyhlásení vlády spravidla trvá niekoľko dní, rokovanie o vyhlásení vlády Ivety Radičovej si vyžiadalo päť dní, o PVV druhej Ficovej vlády diskutoval parlament necelé dva týždne. Poslanecký sľub v úvode schôdze zložia náhradníci za členov vlády. Vláda je podľa ústavy povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

    - Reklama -