Vláda pripravila ozdravný akčný plán. Tŕňom v oku sú klobásky a údeniny

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    Zlé stravovacie návyky vedú k viacerým zdravotným ochoreniam a ich liečba stojí štát nemalé peniaze. Nedostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, ktoré nahrádzame mastnými, sladkými a tučnými jedlami, prispieva k srdcovo-cievnym ochoreniam. Pluska.sk priniesla informáciu, že podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva za roky 2012 – 2014 vo veku populácie od 0 do 64 má Slovenská republika mieru úmrtnosti na choroby obehového systému 2,5-krát vyššiu ako Rakúsko, 1,7-krát vyššiu ako Fínsko a 1,2-krát vyššiu ako Česká republika.

    Ministerstvo zdravotníctva chce ozdravovať a posvietilo si práve na potraviny, ktoré máme najradšej. „Konzumácia bravčového mäsa má v Slovenskej republike alarmujúce štatistiky. 58,1 % respondentov uviedlo, že konzumuje bravčové mäso 1- až 2-krát týždenne, a 36,6 % respondentov konzumuje 1- až 2-krát mesačne údeniny,“ varuje ministerstvo v Akčnom pláne pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025. Plán prináša aj nelichotivé štatistiky o sladených nápojoch a cukrovinkách.

    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker vysvetlil, že nechce nikomu nič zakazovať. Ozdravovať a znižovať tak obezitu a iné ochorenia chce tým, že zatlačí na výrobcov potravín, aby nám ponúkali zdravšie potraviny.

    - Reklama -