Vláda otvorila dvere migrantom, ponúkla pre nich stovku voľných miest. Chce sa takto zapáčiť Bruselu?

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Správa, ktorá sa na webe Európskej komisie objavila prvého júna, uvádza, že aj Slovensko je medzi krajinami ochotnými prijať migrantov z preplnených utečeneckých táborov v Grécku a Taliansku. To je však v ostrom rozpore s tým, čo tvrdil premiér Robert Fico, keď odmietol prijať utečencov.
     
    Podľa kvót stanovených v Bruseli sme mali prijať 902 migrantov z gréckych a talianskych táborov. Dovedna chcela Únia takto prerozdeliť 160-tisíc utečencov, ktorí už sú v Európe. Slovensko sa pre systém prerozdeľovania utečencov na základe povinných kvót súdi s Európskou komisiou, ale teraz podľa portálu Aktuality.sk ukázala vláda „prívetivejšiu tvár“.
     
    Podľa ministerstva vnútra však nejde o utečencov prideľovaných podľa kvót. „Plánujeme prijať 100 utečencov z Grécka a Talianska v rámci relokácie. Ide o dohodu, ku ktorej sa Slovenská republika zaviazala ešte minulý rok,“ uviedol rezort v stanovisku pre Aktuality.sk. Na Slovensko majú prísť v rámci tejto relokácie najmä osamelé ženy a matky s deťmi, ale so súhlasom s kvótami to vraj nemá nič spoločné. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -