Vláda má vraj úplne iný tmel. Nestojí na žiadnom ministrovi, dával Danko V TA3

    0
    Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

    “Nikto nemôže bez komunikovania veci, bez toho, aby mal zelenú, púšťať do agentúr sumy, ktoré nie sú prediskutované. Verím, že v pondelok (13. 6.) na koaličnej rade minister Maďarič predstúpi s ekonomickým rozborom. My sa budeme pýtať na ceny relácií, chceme vedieť, kam financie idú,” povedal Danko. Na otázku, či mu záleží na tom, aby Maďarič ostal ministrom, odvetil, že jemu trhajú žily len ministri nominovaní SNS. Maďarič totiž nevylúčil, že ak zvýšenie poplatkov neprejde, ministrom neostane. Danko to označil za trucovitosť.

    SNS považuje za stabilný prvok koalície a je podľa jeho slov nešťastím, že ministerstvo kultúry predbehlo vývoj, zverejnilo novú výšku poplatku na úrovni sedem eur mesačne tlačovou správou a dostalo koalíciu pod tlak. “To všetko by malo ministerstvo v pondelok vysvetliť. Je ale dôležité povedať, ako RTVS pôjde ďalej, lebo to nie je marketingový produkt bez vlastnej produkcie. Takmer nič netvoríme, všetko dávame externe vyrábať. Ja ako politik som ochotný podporiť zákon v NR SR, ak budem vedieť od manažmentu RTVS, ako bude nakladať s tými zdrojmi. Ja odmietam, aby RTVS nakupoval relácie externe,” zdôraznil Danko.

    On sám je presvedčený, že rozčuľovať sa nad výškou poplatku môže generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ale nie minister Maďarič. “Je dôležité, kto bude nový riaditeľ, či sa bude o túto funkciu opäť uchádzať pán Mika alebo príde niekto, kto povie, že nepotrebuje vyššie poplatky. Problém sa totiž nemá riešiť len tým, že dáme viac peňazí,” tvrdí šéf národniarov, ktorému sa zle pozerá na spôsob fungovania RTVS. “Václav Mika mal víziu a koncepciu a ja nehodnotím, čo splnil a čo nie. Ale od začiatku si bol vedomý výšky poplatku. Ak chce pokračovať ako riaditeľ ďalej, ale so zvýšeným poplatkom, je to jeho vízia. Ale určite príde aj niekto iný, kto predloží zlepšenie pomerov a vlastné relácie. Sú to milióny eur, ktoré RTVS míňa na relácie,” povedal Danko, ktorý to vníma ako hádzanie peňazí do Dunaja, čo sa musí skončiť.

    Podľa Danka je potrebné stanoviť, koľko percent z poplatkov pôjde na vlastnú produkciu. “Pomaly sa z RTVS stáva len jedna vysielacia organizácia, ktorá externe nakupuje pomaly všetko a robí len správy. RTVS má ale veľa iných verejnoprávnych úloh. Očakávam preto od nového vedenia RTVS, že príde s koncepciou. Niektoré firmy až parazitujú na RTVS a toto musí skončiť,” dodal.

    - Reklama -