Vitajte vo fašistickom režime, spustil Kotleba. Takto sa ho „zastala“ opozícia: Účelové, fikané, teatrálny zásah polície. Je to parlament alebo väznica?

    0
    Marian Kotleba. (Autor: TASR)

    „Vážení prítomní, vitajte vo fašistickom režime, ktorý ovládol našu republiku,“ začal netradične Kotleba tlačovku. Pred novinármi sa v ráznom príhovore vyjadril k obvineniu poslanca Stanislava Mizíka z extrémizmu aj k zásahu polície v jeho parlamentnej kancelárii. Predseda ľudákov sa bezvýhradne postavil za svojho poslanca a uviedol, že obvinenia voči Mizíkovi sú podľa strany postavené na vode.

    „Vyjadril slobodne svoj politický názor. Prečo by som sa mal dištancovať od toho, čo napísal na sociálnej sieti,“ odpovedal Kotleba na otázku novinárky, či sa dištancuje od vyjadrení poslanca Mizíka, za ktoré čelí obvineniam. Ako uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl, čelí poslanec ĽS NS obvineniam za „trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia“.

    Mizík sa dostal na mušku NAKA za to, že na Facebooku vo svojom statuse rozdelil ľudí ocenených prezidentom Andrejom Kiskom podľa toho, ktorí z nich boli židovského pôvodu. Viac sme o razii v poslancovej kancelárii písali TU.

    Pre výroky však tlačovka podľa Mariana Kotlebu zvolaná nebola. „Sme tu preto, že polícia zasiahla proti poslancovi NR SR počas výkonu mandátu. Ako keby nemohli počkať, kým sa výbor skončí,“ povedal predseda Ľudovej strany s tým, že Mizíka polícia vraj vyzvala na spoluprácu pri prehľadávaní jeho kancelárie priamo na rokovaní parlamentného výboru, ktorého je členom.

    Divadlo a demonštrácia moci

    Podľa Kotlebu „došlo k bezprecedentnému znásilneniu práva“, keď pre poslanca prišli policajti počas rokovania výboru.

    „Ak by polícia z toho nechcela robiť divadlo a demonštráciu moci – a ja sa čudujem, že to tak spravili, ale asi sme v novej dobe, kde sa vláda chváli tým, že polícia demonštratívne porušuje zákon – tak by to nespravili takto. To sa nedá obhájiť, to bol jednoznačný zásah do výkonu mandátu poslanca,“ uviedol mierne zvýšeným hlasom Kotleba na novinársku otázku.

    V údajne extrémistickom vyjadrení svojho poslanca na sociálnej sieti má predseda ĽS NS jasno. „Nikoho nehanobil. On prosto konštatoval. Naozaj sme tak ďaleko, že ak niekto povie o zlodejovi, že je to zlodej, je to hanobenie? Nie je to hanobenie, je to pravda do očí, ktorá sa možno niekomu zle počúva, lebo na ňu nie je zvyknutý,“ dodal Kotleba na mimoriadnej tlačovke.

    Čo na to kolegovia-poslanci?

    Na to, čo si o razii v poslaneckej kancelárii Stanislava Mizíka myslia, sme sa spýtali jeho kolegov z národnej rady. Ľubomír Galko (SaS) pre Parlamentné listy uviedol, že „pred zákonom by si mal byť každý rovný“ a ak mala polícia dôvod na prehliadku, tak je samozrejmé, že ju mali vykonať. „Je jedno, či je to poslanec, alebo neposlanec, ale, samozrejme, vzhľadom na to, čo sa deje, napríklad ten veľký škandál s listovým tajomstvom a ďalšie veci, mi, samozrejme, napadá, či to nie je účelové,“ povedal podpredseda SaS pre PL.

    V súvislosti s tým, či nejde náhodou o účelový zásah proti poslancovi opozície, Galko dodal, že „oni (vládna koalícia) niečo také vytiahnu, keď treba niečo prekryť“ a spomenul prehliadku u podnikateľa Ladislava Bašternáka. „Takže sú vo mne pochybnosti,“ prezradil nám opozičný poslanec svoje pocity zo zásahu polície v NR SR.

    Galkov stranícky šéf a europoslanec Richard Sulík (SaS) zdieľa názor svojho podpredsedu k tejto téme a vyjadril sa k nej na sociálnej sieti. Podľa Sulíka majú v strane Smer-SD zrejme pocit, že Kotleba má málo percent. „Ešte zopár prehliadok, Kotleba posilní na 20 percent a potom pravicová vláda nevznikne. Fikané,“ napísal predseda SaS na Facebooku.

    Matovič si myslí, že to bolo dohodnuté

    V podobnom duchu ako členovia SaS sa k zásahu polície vyjadril aj líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý označil zásah polície v národnej rade za „teatrálny“. Matovič tvrdí, že išlo o „neadekvátny“ zásah, ktorý môže kotlebovcom politicky pomôcť. „Doslova si myslím, že to bolo dohodnuté medzi premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a Kotlebom alebo ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a Kotlebom. Lebo dnes každý vie, že čím silnejší bude Kotleba, tým väčšia je istota, že tu bude vládnuť Smer-SD,“ zhodnotil Matovič.

    Šéf Obyčajných sa domnieva, že Kaliňák cez políciu pomohol svojmu dôležitému partnerovi, aby bol v budúcich voľbách ešte silnejší. „Polícii by sa nič nestalo, keby chvíľku vydržali, kým sa výbor skončí a potom by poslanca odviedli. Urobili to ale naschvál, aby dali ĽS NS dôvod vystúpiť a hovoriť, akí sú utláčaní. Ale upozorňujem, že je to po dohode medzi nimi,“ tvrdí Matovič.

    Je to parlament alebo väznica, v ktorej sú sustredení delikventi z celého Slovenska?

    Predseda mimoparlamentnej KDH Alojz Hlina sa zase na sociálnej sieti pýta, čím sa to parlament Slovenskej republiky stal? „To, že si tam nadávajú hlava-nehlava, už nikoho nevzrušuje. Nedávno sme sa dozvedeli, že im čítajú poštu. Dnes sa dozvedáme, že polícia vykonáva ‚kontrolu‘ na izbách. Je to parlament alebo väznica, v ktorej sú sustredení delikventi z celého Slovenska? Už len čakám, kedy sa objaví nejaká historka zo spoločných spŕch,“ píše Hlina na svojom facebookovom profile.

    Skôr by som uvítal, keby takto zasahovali pri korupcii

    Svoj názor na policajný zásah v kancelárii poslanca Mizíka prezradil aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. „Myslím si, že je to neadekvátne. Skôr by som uvítal, keby takto zasahovali pri korupcii na najvyšších miestach a nie za tieto nezmysly. Aj tu je vidieť, že ten zákon, ktorý (ministerka) Žitňanská priniesla, je zlý. Verte tomu, že sa bude používať len proti opozičným poslancom. Je to nebezpečné,“ povedal Kollár pre Parlamentné listy.

    Oslovili sme v tejto veci aj poslanca vládnej strany Smer-SD Dušana Jarjabka. Ten nám síce veľa neprezradil, ale uviedol, že podľa neho „orgány činné v trestnom konaní zvážili situáciu tak, ako ju zvážili“ a ich rozhodnutie nechce spochybňovať. „Verím, že sme v právnom štáte, takže v tejto chvíli zatiaľ bez komentára. Uvidíme, aký bude výsledok,“ zostručnil Jarjabek.

    Poslanec Stanislav Mizík nie je podľa informácií portálu cas.sk jediný člen ĽS NS, ktorého v súvislosti s extrémizmom preveruje polícia. Údajne skúma aj veci, ktoré sa týkajú najmladšieho poslanca národnej rady Milana Mazureka (ĽS NS).

     
    - Reklama -