Viskupič čelil obvineniu z klamstva. Čitateľovi PL odkázal toto a svoje si povedal aj ku Bašternákovi či Kočnerovi

    0
    Jozef Viskupič (Autor: TASR)

    Profil politika na PL slúži na spájanie poslanca a občana. Zástupca hnutia OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič podobne ako jeho kolegovia z Národnej rady Slovenskej republiky dostáva na profile otázky od našich čitateľov, pričom výnimkou nie sú ani poriadne štipľavé témy. Prinášame vám sumár toho najzaujímavejšieho, čo ste sa poslanca Jozefa Viskupiča opýtali.

    Čitateľ PL sa vo svojej otázke vracia k návrhu Obyčajných ľudí, aby sa znížila veková hranica voličov, ktorí môžu pristúpiť k volebnej urne, a to na 16 rokov. Matovičovho poslanca sa pýta, či si myslí, že je to adekvátny vek, v ktorom môže mladý človek vedieť voliť hlavou. Viskupič čitateľa informuje, že daný návrh v plene parlamentu neprešiel. Svoju odpoveď zakladá na citovaní z odvodovej správy, v ktorej sa píše, že mladí ľudia sú dnes v úplne inej východiskovej pozícii, a to vďaka informačnej vyspelosti, prostredníctvom ktorej získavajú informácie o politickom systéme a dianí na Slovensku, čím sa zvyšuje aj ich rozumová vyspelosť v tejto oblasti. „Zníženie vekovej hranice v prípade aktívneho volebného práva len o dva roky by preto nemalo mať negatívny vplyv na túto skupinu ľudí, ktorí sú už v 16 rokoch veku schopní plnohodnotne vnímať politiku a veci verejné,“ cituje Viskupič.

    Danko a Hrnko chcú RTVS vrátiť do mečiarovských čias

    Návrat v čase zažíva Viskupič aj prostredníctvom ďalšej otázky. Čitateľa zaujíma, či sa dá považovať za verejnoprávnu RTVS po prevalení komunikácie šéfredaktora spravodajstva Lukáša Dika s Viskupičovým poslaneckým kolegom Gáborom Grendelom a exkolegom Danielom Lipšicom. Čitateľ sa rovnako dopytuje, či koaličná strana SNS tlačí na post generálneho riaditeľa RTVS poslanca Karola Farkašovského.

    Viskupič priznáva, že nevie úplne presne odhadnúť, či národniari pochopili, že tlačiť na tento post aktívneho poslanca je kontraproduktívne. „Ale zdá sa, že Farkašovský človekom, ktorý má ovládnuť RTVS v mene SNS, nebude,“ odpovedá. Aj napriek úspechom, ktoré podľa jeho názoru RTVS v poslednom polroku zaznamenala, ministerstvo kultúry má stále nástroj, ako ju držať nakrátko. Môže to robiť prostredníctvom tzv. diabolskej zmluvy so štátom. „Táto zmluva financuje chod RTVS takmer z jednej tretiny a minister kultúry túto zásadnú sumu môže aj nemusí poskytnúť,“ vysvetľuje poslanec národnej rady a pokračuje, „kým RTVS nebude mať jasné pravidlá financovania, zostane nad ňou tieň politických zásahov do jej činnosti.“

    Ako ďalej Viskupič pripomína, situácia sa môže ešte viac zhoršiť, a to vďaka avizovanej ambícii stranícky ovládnuť Slovenskú televíziu zo strany SNS. „Čiže namiesto toho, aby sa pokračovalo v ceste odstránenia politických zásahov do médií verejnej služby, Danko a Hrnko zaradili spiatočku a chcú RTVS vrátiť do mečiarovských časov,“ vysvetľuje Viskupič a pripomína, že celá situácia sa môže rozuzliť už tento rok pri voľbe nového generálneho riaditeľa alebo podporou koalície pri zmenách zákona o RTVS, na ktoré sa chystajú poslanci Jarjabek, Farkašovský a Číž.

    Kočner často hrá súkromné spravodajské hry

    V rámci kauzy zverejnenia esemeskovej komunikácie sa čitateľ domnieva, že je jedno, kto ich zverejnil. Dôležitý je obsah a to, že potvrdenie ich pravosti hovorí o brutálnom zasahovaní do slobôd občanov, ktorí platia z vlastných daní nezávislosť RTVS.

    Poslanec OĽaNO-NOVA má iný názor. „Nie, nie je jedno, kto a akým spôsobom ukradne súkromnú komunikáciu, účelovo ju zmanipuluje a poskytne médiám,“ prezentuje svoj pohľad na vec a pokračuje: „Pán Kočner si často hrá svoje súkromné spravodajské hry, a preto je dôležité toto odmietnuť a byť opatrný pri informáciách, ktoré prináša.“

    Podľa jeho názoru je objektivita, nezávislosť a sloboda práce novinárov veľmi citlivá otázka. „Politici, nech sú z akejkoľvek strany, majú dať ruky preč od kádrovania novinárov, ako aj tém spravodajstva a publicistiky,“ prízvukuje a konštatuje, že chce veriť tomu, že túto tému poslanci koalície vo Výbore NR SR pre médiá a kultúru nezneužijú na to, aby ešte viac stranícky ovládli médium verejnej služby – RTVS.

    Zastávate sa mafiána, ktorého kryje minister vnútra

    Nepovšimnutý neostal ani jeho akt, keď v jednej z kaviarní Matovičov poslanec stretol kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Zastavil sa pri ňom a daroval mu tričko s nápisom Fico chráni zlodejov. Práve tieto kroky mu jeden z čitateľov PL vyčíta. Ako nie práve šťastné riešenie vidí to, že Viskupič mal po Bašternákovi tričko hodiť. Jedným dychom čitateľ Viskupičovo konanie označuje za trápne, a to že, že podnikateľ ostal sedieť a nedal sa vyprovokovať, je znakom toho, že sa vie ovládať.

    Viskupič však situáciu vykresľuje inak. Podľa jeho slov po nikom tričko nehodil. „Slušne som pozdravil, spýtal sa na jeho identitu a odovzdal odkaz, či sa nehanbí sedieť na verejnosti, pretože si myslím, že má sedieť úplne niekde inde,“ píše a čitateľovi odkazuje: „Ste ojedinelý anonymný hlas, zastávate sa mafiána, ktorého kryje minister vnútra, a to je havária vášho uvažovania a svedomia.“

    Medzi otázkami od čitateľov sa našlo aj obvinenie z klamstva. Konkrétne mal podľa čitateľa PL Viskupič na jednej z tlačových konferencií spolu so svojím šéfom Igorom Matovičom tvrdiť, že bývalej zamestnankyni ministerstva zahraničných vecí Zuzane Hlávkovej sa mali po vynesení podozrení, že v Lajčákovom rezorte sa šafárilo s verejnými zdrojmi, údajne vyhrážať. „Pán poslanec, prečo opäť klamete?!?“ pýta sa čitateľ PL priamo, na čo Viskupič odpovedá: „Nič také som netvrdil, neviem, o čom píšete.“

    - Reklama -