Vieme prví: Po cateringu skoro za milión si pre nás ministerstvo zahraničia pripravilo ďalšiu lahôdku. Ktorému umelcovi dá zarobiť bezmála euro za sekundu?

    0
    Peter Breiner počas otváracieho koncertu festivalu Bažant Pohoda (Autor: SITA)
    Pri prezentácii svojej krajiny pred Európou a svetom na peniaze zjavne hľadieť netreba. Nášmu predsedníctvu v Rade Európskej únie sme vyčlenili 70 miliónov eur. Časť z týchto peňazí je, ako informovali ParlamentnéListy.sk pred pár dňami, vyčlenená na cateringové služby. Najnovšie svetlo uzrelo aj rozhodnutie o zahraničných koncertných vystúpeniach za 42-tisíc eur.
     
    Vystúpenia v zahraničí nás vyjdu takmer euro za sekundu
     
    ParlamentnéListy.sk zistili, že rezort diplomacie uzavrel zmluvu o umeleckom výkone s Petrom Breinerom. Jej predmetom je šesť koncertných vystúpení – v Londýne, Osle, Helsinkách, Talline, Rige a Vilňuse, pričom za každé z nich si umelec na svoje konto pripíše 7000 eur. Vystúpenie bude mať dĺžku 60 – 120 minút. Ak by sme rátali s najdhším variantom, že Breiner odohrá 120-minútový koncert, znamenalo by to, že za minútu si pripíše takmer 60 eur (58,3 €), čiže skoro euro za sekundu. O takejto rýchlosti zárobku sa u nás nesníva ani vrcholným topmanažérom. “Cena za vystúpenia v šiestich krajinách zahŕňa všetky náklady umelca s vykonaním diela, ako napríklad ubytovanie, vycestovanie do uvedených krajín a dopravu v nich, zdravotné poistenie, licenčné poplatky, diéty a honorár,” obhajuje sumu hovorca rezortu Peter Stano.
     
    Podľa jeho slov naše historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ je unikátnou príležitosťou na prezentáciu slovenských diel, autorov, umelcov a kultúrnych projektov. Ambíciou je prezentovať slovenské tradície moderným spôsobom aj zahraničnej verejnosti. Peter Breiner, ktorý je jedným z najnahrávanejších hudobníkov sveta, nás bude v zahraničí prezentovať dielom Slovenské tance. “Je to jedinečný autorský projekt Petra Breinera. Ide o jazzovú úpravu slovenských ľudových piesní. Toto dielo je charakteristické špecifickým Breinerovým hudobným jazykom, prvkami jazzu, folklóru a improvizácie. Orchestrálna suita je inšpirovaná 16 ľudovými piesňami najmä z východu Slovenska,” vysvetlil pre ParlamentnéListy.sk výber umelca Stano. Ako ďalej uviedol, dielo malo premiéru v Slovenskom národnom divadle (SND) vo februári. Samotné divadlo však prezentuje premiéru projektu Slovenské tance až vo februári 2016. 
     
    Suma 7000 eur za vystúpenie však rozhodne nie je pre ministerstvo zahraničných vecí konečná. Rezort musí v každom z miest na svoje náklady ešte zabezpečiť priestory na vykonanie diela aj na skúšku pred koncertom, vrátane naladeného klavíra, ako aj propagáciu podujatia, a to vrátane distribúcie pozvánok. Koľko peňazí navyše to bude znamenať, ministerstvo zatiaľ povedať nevie. “Cena zapožičania klavíra sa líši od teritória ako aj dohodnutých podmienok s partnerom podujatia. V súčasnosti sa konajú rokovania zastupiteľských úradov SR s partnermi v zahraničí,” dodáva hovorca rezortu. 
     
    Vystúpenia sú naplánované na druhý polrok budúceho roka. Na našu otázku, či rezort plánuje jednotlivé vystúpenia aj zaznamenať, aby si aj Slováci doma mohli unikátnu prezentáciu našej krajiny pozrieť aspoň sprostredkovane, ministerstvo odpovedalo, že aj keď zmluva verejný prenos umožňuje, momentálne naplánovaný nie je. Podľa Stana to však závisí od dohody medzi konkrétnym zastupiteľským úradom a umelcom.
     
    - Reklama -