Vieme, koľko peňazí vraj potrebujete na slušný život. Zarábate toľko?

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    Odborový predák OZ KOVO Jozef Balica sledoval, aké sú reálne mesačné náklady dvoch dospelých ľudí a dvoch detí na jedlo, dopravu, bývanie a zdravotníctvo. Z pozorovania v Košickom a Prešovskom kraji vyplynulo, že na dôstojné živobytie je potrebná suma 1 500 eur. V prípade, že sa v rodine nachádza vysokoškolsky vzdelaný človek, je to ešte o dvesto eur viac.

    Ako Balica upozorňuje pre Aktuality.sk, otázkami sociálneho rozmeru miezd sa u nás doposiaľ nikto vážnejšie nezaoberal. Sociologička Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá podotýka, že debata oproti minulosti utíchla aj v starých európskych krajinách. Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník tvrdí, že presná suma potrebná na dôstojný život podľa neho neexistuje. Do výpočtov vstupuje viacero premenných. Napríklad vplyv reklamy, služby ako školstvo a zdravotníctvo, hodnota voľného času a v neposlednom rade regionálne rozdiely. „Všetci vieme, že život v Bratislave je drahší, ale nevieme o koľko,“ hovorí.

    Odborový predák OZ KOVO pripomína, že približne milión pracujúcich zarába mesačne 620 eur v čistom. „Mladí ľudia sa nemôžu osamostatniť, nemajú na splácanie hypoték. Vypadne vám chladnička, televízor, nemáte to z čoho zaplatiť,“ hovorí Balica a dodáva, že 49 % našincov si nemôže dovoliť dovolenku mimo domova. „Ideme jedným smerom – iba šetríme. Lenže neuvedomujeme si, že čochvíľa nebude odbyt,“ vysvetľuje Balica. Sociologička Kusá dopĺňa, že slabé platy, ktoré nezbavujú ľudí strachu z nečakaných výdavkov, vyvolávajú sústavný stres a nespokojnosť. „Nízke mzdy ľudí takpovediac zaháňajú do kúta a vedú k správaniu, ktoré sa objavuje, keď cítime, že nás obrali o možnosti, o slobodu rozhodovania,“ približuje Kusá.

    - Reklama -